Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest flytter basen til Svolvær i 2023 ⋆ Kontekst
Notis

Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest flytter basen til Svolvær i 2023

I nesten ti år har kammermusikere fra hele verden inntatt Henningsvær en uke i juli.

Sentralt plassert i fiskeværet har Festiviteten vært festivalens hovedkvarter. I umiddelbar nærhet har også kirken og skolen vært brukt til prøver for både orkestre, kvartetter, og solister. Festivalens musikere har også vært innlosjert i hus og leiligheter som lokalbefolkningen velvillig har leid ut.

– Tiden i Henningsvær har vært perfekt for oss. Kombinasjonen av moderne fiskevær og sommerlig småby har bidratt til å gjøre festivalen unik. Vi har hatt «compact games» med Festiviteten som samlingsplass, skolen som øvingsplass, og kirken som konsertplass. Særlig for våre utenlandske musikere er et sted som Henningsvær noe de ikke opplever ellers, forteller daglig leder Knut Kirkesæther i en pressemelding.

I likhet med resten av kultursektoren har arrangøren noen utfordrende år å se tilbake på. I 2020 måtte festivalen avlyse to ganger, etterfulgt av en noe begrenset festival i 2021. Til tross for at det så lysere ut sommeren 2022, ble festivalen hardt rammet av streiken i SAS.

– Situasjonen gjør at vi må ta noen grep. Deriblant har vi besluttet å flytte festivalen til Svolvær. Som den største innfallsporten til Lofoten håper vi å gjøre oss enda mer synlig, samtidig som vi reduserer kostnader. I tillegg inngår vi nå et tettere samarbeid med både Thon Hotell og Lofoten Kulturhus, sier arrangementsansvarlig Christian Winther Farstad i meldingen.

Samarbeidet med Kulturhuset og Thon Hotell gir økt fleksibilitet og forutsigbarhet til musikernes intense prøveplan under festivalen. I tillegg ligger Svolvær Kirke i umiddelbar nærhet, hvor festivalens andre Steinway & Sons er plassert. Men ifølge arrangørene medfører ikke dette endringer i programmeringen av festivalen.

– Muligheten i Svolvær gjør det først og fremst enklere å planlegge og gjennomføre det som publikum ikke ser. Det betyr at hovedprogrammet vårt kommer til å være ganske likt som tidligere. Vi kommer fortsatt til å ha konserter i både Henningsvær og på Vestvågøy, sier Kirkesæther i meldingen.