Kunstnere som utfordrer makten og tradisjonelle verdier blir drept, forfulgt og fengslet ⋆ Kontekst
Nyheter

Kunstnere som utfordrer makten og tradisjonelle verdier blir drept, forfulgt og fengslet

39 kunstnere ble drept i 2021.

Det dokumenterer Freemuse, menneskerettighetsorganisasjonen som overvåker, dokumenterer og rapporterer om brudd på kunstnerisk ytringsfrihet.

I rapporten The State of Artistic Freedom 2022 konkluderer organisasjonen at 2021 var et år preget av vold, sensur, fengsling, forfølgelse og drap på kunstnere:

119 ble fengslet, 253 ble varetektsfengslet, 133 ble tiltalt, 138 ble forfulgt, 75 ble truet og trakassert, 24 ble fysisk angrepet og 3 ble bortført.

– Kuppet i Myanmar og Talibans maktovertakelse i Afghanistan markerer 2 av bunnpunktene for kunstnerisk ytringsfrihet i 2021», sier styreleder i Freemuse, Sverre Pedersen i en pressemelding, hvor han legger til:

– Freemuse dokumenterte 1251 brudd på kunstnerisk ytringsfrihet i 2021 i 103 land og online.

Pedersen påpeker samtidig at når Freemuse teller varetektsfengslede kunstnere, inkluderer de også kunstnere som har deltatt i demonstrasjoner og protester mot undertrykkelse og vold fra myndigheter, (for eksempel musikere og andre kunstnere som har hatt sentrale roller i protestene mot presidenten og regimet i Belarus).

– I rapporten dokumenterer vi at 119 kunstnere ble fengslet, 66% av dem på grunn av deres kunstneriske arbeid og uttrykk. 133 kunstnere ble tiltalt, 62% på grunn av deres kunstneriske arbeid. 253 kunstnere ble varetaktsfengslet, 49% på grunn av deres kunstneriske arbeid, sier Pederen i meldingen.

Les hele rapporten fra Freemuse her.