Korpsnett Norge: – Slipp oss inn Bent Høie, det er for kaldt ute ⋆ Kontekst
Foto: Illustrasjon: Herb

Korpsnett Norge: – Slipp oss inn Bent Høie, det er for kaldt ute

KOMMENTAR: La korps få øve, Bent Høie! Ellers tynnes det ut i rekkene, skriver styreleder Korpsnett Norge, Morten Skaarer.

Norge er et langstrakt land med store værvariasjoner. Men uansett hvor man holder til, er alle som spiller i voksenkorps nok enige om at det kreves store doser vikingblod og pågangsmot for å planlegge utendørs øvelser akkurat nå. Man skal være i overkant entusiastisk anlagt for å finne noe positivt ved utendørs øving for voksenkorps midtvinters. Det kan kanskje hevdes at klaprende tenner kan gi en ekstra vibrato på tonen, men dypfryste ventilhus gir lite godlyd, for å si det på den måten. Faktum er at mange tusen voksne korpsmusikanter, og andre voksne utøvere i det frivillige musikklivet, ikke får øvd i det hele tatt for tiden. Det til tross for at det for lengst er påvist at smitteverntiltakene som er innført det frivillig musikkliv fungerer. For korpsenes del har det, så langt vi kjenner til, ikke vært smittespredning på en eneste korpsøvelse siden pandemien brøt ut for snart et år siden. Korpsene er rett og slett knallgode på å overholde smitteverntiltakene!

Forskjellig smittetrykk- samme restriksjoner

Alle har forståelse for nødvendigheten av smittebegrensende tiltak. Og selvsagt må alle følge de pålegg og råd som kommer. Men det tærer kraftig på motivasjonen når instrumentene blir liggende uvirksomme selv i mer eller mindre smittefrie kommuner. Den 17. februar var fjorten kommuner helt uten smittetilfeller, nitten kommuner hadde én smittet person, tretten kommuner hadde to osv. Likevel sidestilles disse kommunene med kommuner med langt høyere smittetrykk når det gjelder nasjonale føringer. Dermed sitter det voksne korpsmusikanter langt ute i små øykommuner og tvinner tommeltotter i stedet for å komme sammen for å spille.

Les også: Korps og korona og lærer

Breddeidrett kontra korps

Samtidig er det mye fokus på å få i gang breddeidretten for voksne både utendørs og innendørs. Det henvises til folkehelsen og bekymringen rundt manglende fysisk aktivitet. Man kan på mange måter si det samme om musikkøvelsene. Det er ikke bare i skolekorpsene at samhold og fellesskap er viktige faktorer for medlemmene. Mange ensomme voksne har korpset som sin eneste fritidsaktivitet. Vi merker at motivasjonen forsvinner og håpløsheten overtar for stadig flere. Selv om mange av korpsene marsjerer ute i sommerhalvåret, er det likevel den psykiske helsen vi mener vi bidrar mest til å opprettholde.

Signalene må komme fra øverste hold

Her om dagen kom et gledens budskap fra Kulturdepartementet – trodde vi alle sammen i det frivillige musikklivet. Vi fikk beskjed om at kommunene kan slippe opp mer enn den nasjonale forskriften tilsier, dersom den lokale smittesituasjonen er så lav at den gir rom for det. Og enkelte kommuner har begynt å slippe litt opp. Samtidig er det svært mange lokale smittevernledere som avviser meldingen fra Kulturdepartementet, og som nekter å lette på tiltak selv om det er null smitte, fordi beskjeden ikke kom direkte fra deg, Bent Høie!

Så vi har en liten bønn til deg: gi kommunene beskjed om å slippe oss voksne i den frivillige delen av musikklivet inn igjen på skoler og i kulturhus der smittesituasjonen gjør det mulig. Om så bare i små grupper for vi trenger å få øvd sammen igjen snart, ellers er jeg redd det blir enda tynnere med korps i gatene 17. mai 2021 enn det var i 2020. Og akkurat nå er det for kaldt for oss ute.

Morten Skaarer, styreleder Korpsnett Norge