Jul i Musikkultur ⋆ Kontekst
GOD JUL FRA: Grafisk designer og tidligere korgutt Henning Smogeli.
GOD JUL FRA: Grafisk designer og tidligere korgutt Henning Smogeli. Foto: Henning Smogeli

Jul i Musikkultur

Musikkultur tar nå juleferie, og deler vår musikalske jul med deg som leser oss.

Alle har musikk som gir spesiell julestemning – også vi i redaksjonen i Musikkultur. Vi deler her et utvalg av vår julestemningsmusikk med deg. Du kan høre hele spillelista på Wimp (minus én låt, som ikke finnes i arkivet deres), eller en og en låt ved å klikke i saken under.

Her forteller vi også litt om hvorfor vi har valgt akkurat disse låtene. De presenteres i svært tilfeldig rekkefølge.

Med dette vil vi ønske deg som leser oss en riktig god jul og alt godt for det nye året!

Hilsen redaksjonen i Musikkultur

Marte, Anne, Even, Rune, Henning og Mona

The Christmas Song – Nat King Cole

Rune: Jeg elsker sounden av bandet og stemmen. Så kan det godt bli jul.

The Sixteen – For unto us a child is born (Händels Messias)

Anne: Jeg prøver å vente til julaften med å sette den på, og det klarer jeg aldri. Men, på julaftens morgen ljomer den for fullt i stua og vi danser rundt (alle, unntatt mannen i huset)! Jeg har elsket den helt siden faren min tok meg med på tre timer med Händels Messias i Trefoldighetskirken da jeg var barn. Vi satt på første benk på galleriet. Jeg glemmer det aldri.

Var nöjd med allt som livet ger – björnen Baloo, fra Djungelboken, her med Jonathan Jaarnek-Norén og Rolf Lassgård

Mona: Svenskene har sendt Disneyfilmer på julaften siden 1960. Jeg har sett dem siden 1972. Når denne låta begynner har det begynt å lukte ribbe, hele familien samler seg hos mamma og pappa og det hele begynner å bli skikkelig jul.

Wiener Symphoniker – Bach: Weihnachtsoratorium

Henning: Et langt og hektisk verk, men jeg glemmer den aldri ettersom det var en av de store numrene under julekonserten i Oslo Domkirke i mange år.

Elvis Presley – White Christmas

Marte: Fordi han er Kongen. Med stor K. Koringa er også helt konge!

Howard Blake – The Snowman

Henning: Ikke stort annet å si om denne enn at den minner meg om barndommen min. Har ikke sunget den selv, men den er like vakker hver gang jeg hører den.

Majorstuen med Camilla Granlien – Juledrøm

Anne: Nydelig tekst av Ove Røsbak! Rivende, dansende felespill og herlig sang. Den første jeg hører på i advent.

The Source – Lett plukk fra Juleoratoriet (live)

Marte: Jeg vurderte sterkt å trekke fram Bachs juleoratorium, men jeg vedder på at noen andre i redaksjonen gjør det, så da kan jeg heller komme med et beslekta alternativ. Henta fra en leken plate, et overflødighetshorn av musikalske ideer, med en forfriskende tilnærming til ihjælspilte juleslagere.

Winter Wonderland – Bing Crosby

Rune: Bing Crosby står alltid på i førjulstida!

Christmas time is here – Vince Guaraldi

Even: Fin sang fra Knøttene tegnefilm, rett og slett

Oslo Domkor – O Sanctissima

Henning: Denne husker jeg veldig godt fra tiden i Oslo Domkirkes Guttekor, under Terje Kvams kyndige veiledning. Sisteverset var magisk å synge. Jeg liker stemningen i sangen, den låter vakkert og mektig når et stort kor synger den sammen.

Innan gryningen – Triakel (ikke på wimp)

Mona: Egentlig liker jeg advent minst like godt som selve jula. Jeg tenner første lys i adventsstaken og trykker play på denne. Og så er det litt tøft at den er skrevet av selveste Benny Andersson (yepp, Abba-Benny!).

Grex vocalis – O magnum mysterium

Anne: Takk for dette vakre korverket om julens mysterium!

Bugge Wesseltoft – Mitt hjerte alltid vanker

Marte: Har en svakhet for svenske folketoner, mulig det er derfor jeg liker denne så godt. Genial i sin enkelhet. Takk Wesseltoft, for at du lar melodien ha hovedrollen! Improvisasjonene forsterker, framfor å overdøve. Får du ikke julefred nå, får du det aldri.

O Helga Natt – Jussi Björling

Even: Altså, det må en Jussi til, selv om den egentlig bare får effekt julenatta på en litt dårlig radio som står i rommet ved siden av.

Julekveldsvisa – Alf Prøysen

Mona: For meg som har mor fra Østerdalen, har Prøysen alltid føltes nær og hjemlig. Denne har vi sunget i heimen så lenge jeg kan huske.

Kimer, I klokker – Bugge Wesseltoft

Rune: Låta er ikke så fin egentlig, men når vi feirer jul hjemme hos mine foreldre skal vi alltid synge en julesang før julemiddagen. Så lenge min farfar levde var det Kimer i klokker og slik har det blitt siden også. Så denne fremkaller gode minner, og lukta av ribbe og surkål.

Mitt hjerte alltid vanker – Helene Bøksle

Even: En mektig, gåsehudfremkallende låt som hun synger så nydelig. Med åpenbare røtter fra folkemusikken i sangen, blir det ryggmargskiling og kontakt med urmennesket. Man blir hensatt til da man som barn hadde gått og lagt seg lille julaften og radioen sto på ute i stua og man ønsket at øyeblikket aldri forsvant. Dessuten er Bøksle så blond og vakker og ferm, en slags idealisert budeiefantasi.