Hilmarprisen til Marja Mortensson: – Gir energi videre til å fortsette min musikalske reise ⋆ Kontekst
Notis

Hilmarprisen til Marja Mortensson: – Gir energi videre til å fortsette min musikalske reise

Nå vanker det nok en gjev pris til Marja Mortensson, som denne gangen mottar Hilmarprisen – som deles ut til fremme av folkemusikk.

Hilmar Alexandersens musikkpris deles ut årlig under Hilmarfestivalen, som regnes som en av Norges største folkemusikkfestivaler.

Der er den sørsamiske artisten, joikeren og tradisjonsbæreren Marja Mortensson ifølge pressemeldingen en kjær gjest, og har opptrådt der i både 2016 og 2019. I begrunnelsen for tildelingen av prisen, som er på 10.000 kroner og et originaldesignet diplom, heter det:

«Til tross for sin unge alder har Marja Mortensson allerede satt varige spor etter seg som folkemusiker, og har samarbeidet med noen av landets fremste musikere. Hun har nådd ut med den sørsamiske tradisjonen, og sin nyskaping basert på denne gjennom flere turneer og opptredener – også på riksdekkende TV. Hun er en god ambassadør for tradisjonskultur og videreutvikling av denne».

Marja Mortensson sier hun er dypt takknemlig for at musikken hennes har nådd så langt ut og at den betyr noe for lytterne.

– Folkemusikk er det som har bundet mennesket sammen så lenge vi har kommunisert, og jeg kommuniserer på min måte best gjennom musikk. Joiken er et poesispråk jeg aldri slutter å inspireres av.

Hun sier pristildelingen gir henne energi til å fortsette sin musikalske reise, der drivkraften hennes både er det hun føler hun har mistet – og det hun har lært, erfart og ønsker skal videreføres.

Prisoverrekkelsen skjer 4. november under åpningskonserten på Hilmarfestivalen – der hun og Daniel Herskedal fremfører bestillingsverket «Faaroe» sammen med Trondheim Symfoniorkester, Trondheim vokalensemble og Fylkesmusikerne.