Helsedirektoratet og FHI anbefaler å øke antallet deltakere på arrangementer ⋆ Kontekst
Notis

Helsedirektoratet og FHI anbefaler å øke antallet deltakere på arrangementer

Oppdatert : Regjeringen følger anbefalingen.

Helsedirektoratet og FHI anbefaler å øke antallet på offentlige innendørs arrangementer til 1.500 deltakere, dersom det er faste tilviste plasser.

Det anbefaler Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) i et nytt faglig grunnlag.

På utendørs arrangementer anbefaler helsemyndighetene inntil 3.000 deltakere og maksimalt 50 prosent kapasitet. Alle på arrangementet må kunne holde minst en meter avstand fra andre enn husstandsmedlemmer. De foreslår også kohorter med 200 personer innendørs og 500 personer utendørs.

I dag kan det være 200 personer innendørs på faste tilviste plasser, og 600 på utendørs arrangementer.

Økes fra fredag

Et par timer etter at anbefalingen ble offentliggjort melder kulturdepartementet i en pressemelding at det fra i morgen, fredag, klokka 12 «kan det på innendørs arrangementer med faste tilviste plasser være inntil 1 500 personer og maksimalt 50 prosent kapasitet, fordelt på kohorter på inntil 200 personer. Det skal hele tida være minst to meters avstand mellom kohortene.»

Ny vurdering i starten av februar

I starten av februar vil regjeringa komme tilbake med en ny vurdering av smitteverntiltakene.

– Da håper jeg at vi kan åpne mer, både for arrangementer med og uten faste tilviste plasser, fortsetter statsråden i pressemeldingen.

Mange arrangører har etter hvert opparbeidet seg betydelig kompetanse på smittevern.

– Vi skal ta profesjonelle aktører og arrangørsektoren på alvor, og vi vil oppfordre partene og arrangørbransjen til å utvikle forslag til nye anbefalinger, standarder og antallsbegrensninger, sier Trettebergstuen i meldingen.

Delvis lyttet

Mann med briller foran bylandskap
Et viktig skritt i riktig retning som gir mange kunstnere og kulturarbeidere mulighet til å gå tilbake til jobb, sier en mellomfornøyd forbundsleder Hans Ole Rian i Creo. Foto:Ihne Pedersen

Forbundsleder Hans Ole Rian i Creo er imidlertid ikke helt fornøyd. I en pressemelding sier han:

– Det er selvfølgelig en forbedring fra den tidligere grensen på 200 publikummere, og vi er glade for at regjeringen nå i hvert fall delvis lytter til oss i kulturorganisasjonene, sier forbundsleder Hans Ole Rian.

– Delvis lytter, for i vårt møte med både kulturdepartementet og helsemyndighetene denne uka påpekte en samlet bransje at det nå var på tide å gi kulturbransjen samme restriksjoner som andre næringer, slik det er beskrevet i covid-19-forskriftens § 14 a; «Den enkelte virksomhet skal fastsette hvor mange personer som maksimalt kan være til stede i lokalene, beregnet ut fra lokalenes størrelse og utforming.»

Rian peker videre på at kohorter tidligere ble brukt for å lette smittesporing. Profesjonelle arrangører har oversikt over hvor alle publikummere sitter, slik at det er vanskelig å forstå at inndeling lenger er nødvendig.