Hege Strand: Jeg håper politikerne ikke skjønner situasjonen – da kan vi i alle fall prøve å få dem til å forstå ⋆ Kontekst
Kvinne med halvlangt blondt hår og hvit skjorte myser inn i kamera
– Vi starter 2022 med tap i millionklassen, og det er tøft i en bransje med små marginer, sier Hege Strand, leder i Trondheim Lyd og Trondheim Crew. Foto:Privat
Intervju

Hege Strand: Jeg håper politikerne ikke skjønner situasjonen – da kan vi i alle fall prøve å få dem til å forstå

Etter 37 år uten offentlig støtte er det ikke lett å forholde seg til det Strand opplever som kronglete og dårlige ordninger, som også kommer for sent.

Kontekst vil med en serie intervjuer vise hvordan folk i kulturlivet rammes likt og ulikt av koronatiltakene. Vi kaller intervjuserien: Koronarutinen.

Hege Strand er leder av to selskap, Trondheim Lyd og Trondheim Crew.

– Begge firmaene lever av at folk samles, om det er på konsert, på en konferanse eller et event. De siste to årene har vært beintøffe. Vi hadde en eventyrlig vekst i 2019 – og 2020 lå an til å slå alle rekorder. Slik gikk det jo ikke.

Strand forteller at arbeidsdagene i starten av pandemien gikk med til å skaffe henne og styret en oversikt over hvor selskapene sto når det kom til likviditet og mulighet for å overleve. Og til å informere og betrygge de ansatte om at arbeidsplassene skulle bestå.

– Så kom kampen for å bli hørt og anerkjent som en viktig del av kulturlivet. Dessverre har alt for mye av tiden blitt brukt til å søke på forskjellige støtteordninger. For et selskap som aldri har fått offentlig støtte de 37 årene vi har eksistert, så har dette vært det mest energitappende.

– Kronglete og dårlige ordninger som kommer for sent og som skaper uforutsigbarhet og søvnløse netter er jeg så lei av at jeg kan spy. Hadde derfor håpet at vi var ferdige nå i oktober, men den gang ei. Så nå er det på´n igjen.

Tap i millionklassen

Hva betyr de nye tiltakene økonomisk?

– Kompensasjonsordningene som nå foreslås er for dårlige. Vi har fått næringsforbud – og med det har vi ingen mulighet til å sørge for inntekt. Da holder det ikke at staten dekker kun 65% av våre kostnader. De sier at de ikke har stengt oss ned, men i realiteten har de det. Så vi starter 2022 med tap i millionklassen, og det er tøft i en bransje med små marginer.

Skiller denne gangen seg fra tidligere runder med tiltak?

– Jeg hadde trua på den nye regjeringen, men ser nå at det er same shit, new wrapping, dessverre. Når de står frem i media og sier at ordningene er så gode og rettferdige, så enten lyver de eller så vet de faktisk ikke hvordan disse ordningene i realiteten slår inn. Jeg må nesten si jeg håper på at de ikke skjønner – da kan vi i alle fall prøve å få dem til å forstå.

Hvordan holder du på motivasjonen?

– Det er alltid et håp. Jeg velger å tro på at vi kommer oss igjennom denne runden også. Motivasjonen er å trygge alle ansatte som har stått i en tøff situasjon med permitteringer. Jeg skal gjøre alt jeg kan for at de ikke skal havne der igjen. Og så motiveres jeg av å prøve å sørge for rettferdighet. Det at vi ikke får den hjelpen vi trenger når vi har fått påbud mot å jobbe, det trigger rettferdighetssansen min noe jævlig.

Styrke for fremtiden

Har de siste to årene også bragt med seg noen positive erfaringer?

– Samholdet i bransjen vår, det at vi har stått sammen og kjempet for å bli sett og hørt, er veldig bra. Og at BFSP har blitt den organisasjonen den har blitt. Og det at flere ser den gjensidige avhengigheten vi i kultur- og event-sektoren har av hverandre er en styrke som vi må bruke i fremtiden.

BFSP er Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon. Den ble stiftet i 2015, og er Norges eneste organisasjon for leverandører av sceneteknisk utstyr. I dag har BFSP 37 medlemsbedrifter som utgjør omtrent 84 prosent av bransjen, med til sammen ca. 650 ansatte.

Det er som kjent ikke så lett å spå om fremtiden, men om vi ber deg titte litt i krystallkulen, likevel?

– Mennesker er flokkdyr og vil alltid ha ett ønske om å være sammen, så så fort vi får lov til å samles igjen så vil vi ha mer enn nok å henge fingrene i. Jeg håper det blir før enn senere!