Har du lyst til å skrive skeiv dramatikk? ⋆ Kontekst
Notis

Har du lyst til å skrive skeiv dramatikk?

Oslo Pride og Dramatikkens hus sammen om en felles utlysning til skeive stemmer, skeive perspektiver og skeiv tematikk.

– Vi er ute etter nye skeive stemmer og nye skeive historier med egenart og kraft. Vi kan ikke lenger være fornøyde med at de norske teatrene setter opp det skeive verket «Engler i Amerika» igjen og igjen, like lite som vi kan være fornøyde med at teatrene spiller «Hedda Gabler» igjen og igjen, sier Line Rosvoll, kunstnerisk leder ved Dramatikkens hus.

Dramatikkens hus har derfor inngått et samarbeid med Oslo Pride for å finne nye stemmer som snakker med, om og til nåtida.

– Vi vil nå skrivende talenter som ellers ikke nødvendigvis hadde funnet veien til Dramatikkens hus, scenen og, det viktigste av alt, publikum, sier Risvoll i meldingen.

Åpen utlysning

Dramaturg ved Dramatikkens hus Kristina Kjeldsberg at dette er en open call, som altså vil si en slags åpen etterlysning

– Det innebærer at det er svært få føringer på innholdet annet enn at det skal være en teatertekst. Dette gir frihet til de som søker. Vi sier vi ser etter skeiv dramatikk, og det blir altså opp til den som søker å definere hva dette er, for det er åpenbart ikke kun ett riktig svar her, sier Kjeldsberg i meldingen.

Dramatikkens hus ligger på Grønland i Oslo og har det nasjonale ansvaret for utvikling av ny norsk og samisk dramatikk. Huset er ikke et programmerende teater, men et utviklingssted for profesjonelle scenekunstnere, dramatikere og forfattere som jobber med tekst for scenen.

Ut av skuffen, ut av skapet

– Samarbeidet gir oss mulighet til å nå noen vi ellers kanskje ikke når gjennom våre vante kanaler. Det å skrive kan være ytterst personlig, og jeg tror noen kan trenge en ekstra dytt som denne utlysningen for å tørre å dra frem teksten sin fra nattbordskuffen. Kanskje de tingene som ligger innerst i skuffen er nettopp det en annen trenger å høre. Man er sjelden alene om en tanke eller ide, og teatret er i stor grad en møteplass hvor ulike ideer og tanker møtes slik at vi sammen kan bli litt klokere, sier Kjeldsberg i meldingen.

Oslo Pride håper også samarbeidet vil føre til et tilskudd av nye og relevante skeive beretninger innenfor scenekunstfeltet:– Vi vet at teatrene har et ønske om å sette opp stykker med skeiv tematikk. Da er det også viktig at denne dramatikken blir skrevet. Noen av de gamle klassikerne er fortsatt aktuelle, men det har kommet mange nye tematikker de siste årene, forteller leder Inger Kristin Haugsevje i meldingen.

Bidragene blir lest av en representativ jury med fagfolk både fra Dramatikkens hus og Oslo Pride. Tre av innsenderne mottar et skrivestipend på 30 000,- hver og en dramaturg for ytterligere utviklingsarbeid med teksten. Deretter vil et utvalg av disse tekstene presenteres på Oslo Pride i juni 2022.

Innsendingsfristen er 19. april.

Mer om utlysningen og innsending av bidrag finner du her.