Grenseløs pris til Deeyah ⋆ Kontekst

Grenseløs pris til Deeyah

Deeyah Khan får Telenors kulturpris ved en festforestilling i Oslo konserthus i kveld.

Deeyah Khan får Telenors kulturpris, som de kaller «Grenseløs kommunikasjon». Juryleder Ingrid Kindem sier i begrunnelsen at hun får prisen fordi hun som kunstner har nådd bredt ut internasjonalt og berører noen av samtidiens viktigste temaer; ytringsfriheten og dens verdigrunnlag.

Kontroversielle temaer

Deeyah sier hun er takknemlig for å vinne prisen.

– Prisen gjør det mulig for meg å videreføre arbeidet mitt med å gjøre det lettere for kvinner, minoritetsgrupper og barn som vokser opp utenfor sine hjemland, å fortelle sine egne historier. Jeg ønsker å fremme økt forståelse og inter-kulturell kommunikasjon gjennom å sette søkelys på komplekse og kontroversielle temaer, sier Deeyah i en pressemelding.

Vi portretterte Deeyah i 2015. Les portrettet her

Satt pris på

Deeyah Khan ble først kjent som popmusiker, og har siden jobbet som musikkprodusent. Det hun gjorde var kontroversielt i det pakistanske miljøet i Oslo på 90-tallet, og på grunn av trusler flytta hun fra Norge til London som 17-åring. De siste årene har hun gjort seg mest bemerket som filmregissør. Hun har vunnet flere nasjonale og internasjonale utmerkelser, blant annet en Emmy-pris for filmen Banaz – a love story, om Banaz som blir voldtatt og drept av fetterne sine på grunn av kjærlighet til en mann som familien ikke har valgt til henne. Deeyah er grunnlegger av kunst- og medieselskapet Fuuse, og arbeidet hennes for kvinners rettigheter, ytringsfrihet og økt kulturforståelse har gjort henne til en etterspurt foredragsholder.

Halv million

Telenors kulturpris er på 500.000 kroner, og Deeyah feires med en festforestilling i kveld.

Telenors kulturpris ble etablert i 1995, og tildeles i år for 21. gang. Den deles ut hvert år ut til artister eller institusjoner som har utmerket seg i kulturbildet i Skandinavia, men som også har etablert seg internasjonalt.

Blant tidligere prisvinnere finner vi musiker Stian Carstensen. Timbuktu, KORK, Ingrid Lorentzen og Kari Bremnes.