Gammleng-prisene: Hedret av sine egne ⋆ Kontekst
Hanna Paulsberg (t.v.), Sondre Justad og Tove Bøygard. (Foto Sondre Justad: Bjørnar Øvrebø)
Hanna Paulsberg (t.v.), Sondre Justad og Tove Bøygard. (Foto Sondre Justad: Bjørnar Øvrebø) Foto: Pressefoto

Gammleng-prisene: Hedret av sine egne

Kvalitet og fortjenstfull innsats er kriteriene for å få en av Rolf Gammleng-prisene, som deles ut av Fond for utøvende kunstnere (FFUK) hvert år. Det er utøverorganisasjonene og fonogramprodusentene som foreslår kandidater, og årets prisvinnere ble hedret på et arrangement i Oslo 4. november.

Den viktige baktroppen, nemlig studiomusikerne, er viet en egen priskategori. Birger Mistereggen kunne i år ta med seg prispengene på 50 000 kroner her. Siri Jøntvedt fikk prisen i kategorien danser. Terje Strømdahl fikk skuespillerprisen. Hanna Paulsberg, mottok prisen i jazzklassen. Trondheimsolistene fikk årets kunstmusikkpris, og Sondre Justad fikk prisen i klassen populærmusikk. Artist Tove Bøygard tok hjem prisen i kategorien viser. Den gjeve veteranprisen på 75 000 kroner fikk Casino Steel.

Prisene er oppkalt etter Rolf Gammleng, som var en markant leder av Musikerforbundet, og som i etterkrigstiden kjempa for opprettelsen av et fond for utøvende kunstnere. Fondet ble oppretta av Stortinget ved lov av 1956, og prisen i Gammlengs navn ble for første gang utdelt i 1982, ved fondets 25-års jubileum.