Forsvarets musikk på jobb for korpsnorge ⋆ Kontekst
Horn i siden: Valthornist Brit Johnsrud er klar for en ny tagning.
Horn i siden: Valthornist Brit Johnsrud er klar for en ny tagning. Foto: Even Finsrud

Forsvarets musikk på jobb for korpsnorge

Det er ikke ofte Sjøforsvarets musikkorps får bryne seg på aspirantkorpsrepertoar. Men dette er én av arbeidsoppgavene når over 65 av Norsk Noteservices nyutgivelser skal spilles inn i på én uke.

Vi tar den en gang til, fra xylofon-soloen, sier dirigent Reid Gilje.

Han er engasjert til å lede Sjøforsvarets musikkorps’ innspillinger av Norsk Noteservice sine nye komposisjoner og arrangementer. Gilje er blant annet musikalsk leder for Eikanger-Bjørsvik Musikklag, som har vunnet mange konkurranser i inn- og utland.

Hele uka er blitt brukt til å spille inn alt fra avanserte komposisjoner til enkle aspirantnoter, og den store øvingssalen er full av instrumenter, tomme kasser, jakker, gensere, termoser, og matpakker.

– Vi er innom de fleste sjangre, fra transkribert popmusikk til komposisjoner skrevet spesielt for korps. Vi er stolte av å kunne gi ut så mye norsk musikk. Norsk Noteservice ønsker å gjøre noe for norske opphavere og arrangører, forteller redaktør i Norsk Noteservice, Thomas Wettergreen.

Årets repertoar er norskere enn noen gang, både med tanke på arrangementer av norsk musikk og ny originalmusikk av norske komponister.

Tyskland – et viktig marked

Regnet faller sidelengs i Bergen og dråpene smyger inn under hetta. Gjennom vinduet hører vi Trond Viggos Slapp Reggae. Vi lister oss gjennom døra til Bergenhus festning. I et instrumentlager sitter Thomas Wettergreen og tekniker og produsent Åsgeir Grong med laptop og lydkort, skvist mellom tubaflighter og notestativ.

– Fin tagning, men trompetene var litt tidlige i takt 28, sier Grong.

Innspillingene legges ut på alle relevante strømmetjenest-er, og tanken er at de skal fungere både som en referanse og som inspirasjon for alle korps.

– Vårt mål er å selge noter, ikke bare i Norge, men også til hele Europa. Katalogen vår trykkes i et opplag på 18 500. 2500 av dem går til norske dirigenter, resten til europeiske forhandlere som igjen videreformidler dem til dirigenter og korps. I Europa er Tyskland det beste markedet utenom Norge, men vi selger også en del i Frankrike, Østerrike, Belgia, Nederland og England, samt Sverige og Danmark, for å nevne de viktigste, forteller Wettergreen.

Gi meg en takts pause: Thomas Wettergreen og Åsgeir Grong følger nøye med, både i partitur og på opptaket.
Gi meg en takts pause: Thomas Wettergreen og Åsgeir Grong følger nøye med, både i partitur og på opptaket. Foto: Even Finsrud

Norsk Noteservice har spilt inn årets nye noter i over 17 år og har i samtlige av disse samarbeidet med Forsvarets profesjonelle korps. Sjøforsvarets musikkorps har vært samarbeidspartner siden 2017.

Synlighet i det sivile samfunnet

Å spille inn korpsmusikk for neste generasjons musikere er en viktig oppgave, mener korpssjef Bjarte Riseng. Dessuten får Sjøforsvarets musikkorps satt et aldri så lite fotavtrykk i det sivile Norge.

– Det er ikke til å stikke under en stol at Forsvarets musikalske side ofte er truet av sparekniven, og da er det fint å være synlig også i det sivile. Dette er rett og slett omdømmebygging for Forsvaret og Forsvarets Musikk – vårt fotavtrykk i det sivile Norge, sier Riseng.

Han synes det er prisverdig at Norsk Noteservice tar seg tid og råd til å spille inn repertoaret med levende musikere.

– De kunne valgt en enklere MIDI-tilnærming, men heldigvis gjør de det på denne måten. Innspillingene danner både en mal og fungerer som inspirasjon for neste generasjon musikere, som en dag for eksempel skal fylle musikalske funksjoner hos oss.