Forskning: Glad musikk gjør deg idérik ⋆ Kontekst

Forskning: Glad musikk gjør deg idérik

En ny studie viser at glade toner kan stimulere evnen til å få nye ideer, skriver forskning.no. Ifølge forskerne er grunnen til dette at musikken gjør tankemønstrene våre mer fleksible, og dermed gir opphav til flere ideer.

Forskerne testet musikkens innflytelse på 155 forsøkspersoners evne til å være kreative. I testen brukte forskerne fire klassiske verker, som forskerne betegnet som «rolig» (Camille Saint-Saëns, Dyrenes karneval – Svanen), «glad» (Antonio Vivaldi, de fire årstidene- Vår), «trist» (Samuel Barber – Adagio for strengeinstrumenter, Op. 11) og «uhyggelig» (Gustav Holst, Planetene – Mars).

Kategoriseringen er basert på tone, tempo og stemning, og forskerne valgte disse fire stykkene fordi de i tidligere studier har hatt innvirkning på folks humør.

Mens de hørte på de ulike stykkene skulle testpersonene løse oppgaver som testet evnen til å få nye ideer og å velge ut de beste ideene. Samlet sett var det den glade musikken som skapte de beste forholdene for å få nye ideer. Det var ingen forskjell på musikkstykkene i hvordan de påvirket evnen til å velge de beste ideene.

Studien er utført av psykologiforskere fra universitetene i Nijmegen i Nederland og Sydney i Australia.