Disse fikk Gammleng-prisene ⋆ Kontekst
Prisbelønt: Fra venstre Erlend Apneseth, Håkon Kornstad og Susanne Sundfør.
Prisbelønt: Fra venstre Erlend Apneseth, Håkon Kornstad og Susanne Sundfør. Foto: Presse/Erik Burås/Sofia Fredricks Sprung

Disse fikk Gammleng-prisene

I ettermiddag ble Gammleng-prisene delt ut. Erlend Apneseth, Håkon Kornstad og Susanne Sundfør var blant vinnerne.

Kvalitet og fortjenstfull innsats er kriteriene for å få en av Rolf Gammleng-prisene, som deles ut av Fond for utøvende kunstnere (FFUK) hvert år. Det er utøverorganisasjonene og fonogramprodusentene som foreslår kandidater, og årets prisvinnere ble hedret på Engebret café i dag. Prisen ble opprettet i 1982, og har navnet etter Musikerforbundets Rolf Gammleng, som sørget for å opprette prisene. Vinnerne er foreslått av egne kolleger, og prisene henger høyt. Vinnerne får 50 000 kroner. Veteranprisvinneren får 75 000.

Prisene ble delt ut på Engebret Cafe idag.

Dette er årets prisvinnere

Veteranprisen gikk til Liv Glaser. Juryen omtaler henne som en levende legende og en stor inspirasjonskilde for klassiske utøvere. I sitt 83. år er Glaser fortsatt aktiv, både som pedagog og pianist.

Danser Pia Elton Hammer. Hun er frilanser, kjent fra frie dansegrupper som Dans Design, Oslo Danse Ensemble og Zero Visibility Corp.

Skuespiller Anne Marit Sæther, som startet Circa Teater i 1984 og frotsatt driver det. Gjennom de siste ti åra har hun spilt over 600 forestillinger for mer enn 70 000 barn.

Musiker Håkon Kornstad. Han er saksofonist og sanger, og opererer i sjangrene jazz og opera – fra frijazz til arier.

Musiker Tor Egil Kreken, som er en av frontfigurene i Darling West, men også kjent som en meget dyktig studiomusiker og korist. Multiinstrumentalist med bredt spekter, fra bluegrass til viser og jazz.

Musiker Susanne Sundfør. Med klassisk og jazz i bunnen har hun utviklet sin særegne stil som populærartist, sanger og komponist.

Musiker Javid Afsari Rad. Han kom til Norge i 1986 fra Iran, med sin persiske santur. Han er utdannet innen persisk klassisk musikk som musikken hans bærer preg av, men også av vestlig musikk. Leder Rumi Ensemble, som turnerer verden rundt fra Oslo.

Musiker Erlend Apneseth. Apneseth har hardingfele som hovedinstrument, men har også fordypet seg i improvisasjon, alternativ klang og pizzicatoteknikker. Apneseth har samarbeidet mye med skuespillere, dansere, poeter og andre musikere.