– Det finnes en del myter rundt musikeres pengestrøm og motivasjon ⋆ Kontekst
Storm på bylarm
En vanlig dag på jobben: En artistundersøkelse skal «avlive myter» rundt musikernes hverdag. På bildet sees artisten Storm under Bylarm i fjor. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto:Kim Erlandsen, NRK P3
Nyheter

– Det finnes en del myter rundt musikeres pengestrøm og motivasjon

Responsen på artistundersøkelse er «over all forventning», sier UiA-professor.

Universitetet i Agder (UiA) og Gramart har slått sine pjalter sammen for å finne mer ut om artister og musikeres økonomi og arbeidsliv i en artistundersøkelse som nå er åpen.

– Det var et behov for å vite mer om arbeidsforholdene for artister og musikere, særlig i forbindelse med vårt nylig oppstartede senter for fremragende utdanning innen musikk, Createme (Centre for Excellence in Creative Use of Technologies in Music Education), sier Daniel Nordgård, professor ved UiA.

Professor ved UiA, Daniel Nordgård
Professor Daniel Nordgård ved UiA vil, sammen ned Gramart, finne ut mer om artister og musikeres økonomi og arbeidsliv. Foto:Jørund Pedersen

I fjor publiserte Telemarksforsking Kunstnerundersøkelsen på bestilling fra Kulturdirektoratet, men tallene inkluderte av ulike årsaker ikke artister og musikere.

– Artistundersøkelsen ble drevet frem av et behov for å vite mer om arbeidsforholdene for artister og musikere. Samtidig ønsket vi å ha en god svarprosent og det gjør vi ved å gå i kompaniskap med organisasjonene. Målet var å inkludere musikerne i utformingen slik at den treffer godt med hva de opplever som viktig.

Siden Nordgård selv også sitter i Gramart-styret, var det naturlig at de ble en partner i undersøkelsen og portalen åpnet i slutten av januar og vil være åpen en god stund fremover.

Myter og økonomi

– I pressemeldingen sto det at dere ønsket å ta livet av noen myter. Hvilke myter tenker dere på da?

– Vi har veldig lyst til å få et bedre bilde av hva musikere tjener fra konserter når alle kostnader er betalt, og hva som er spredningen på honorar, fortsetter Nordgård.

– Det er en del myter rundt musikeres pengestrøm og motivasjon. Holder man på med musikk for å bli rik, eller for å bli kjent? Hva er det som motiverer? Vi ønsker også å sjekke om det virkelig er sant at livemusikk er i fremgang og vokser på en slik måte at det kompenserer for synkende platesalg og lave strømmeinntekter.

Undersøkelsen vil derfor prøve å kartlegge bedre hva økonomien er for konserter og turneer. Livesektoren er en bransje i sterk vekst. For musikere og artister har det lenge vært pekt på at eventuelle tap i innspilt musikk kan tas gjennom veksten på livedelen.

– Vi ønsker også se på work-life balance. Hvordan er det å jobbe som musiker med rare arbeidstider og vekslende inntekt? Hvordan balanseres dette mot utdannelse, familie og venner. Hvilke utfordringer har musikere og artister med å balansere jobb og privatliv? Dette er et område der er forsket forholdsvis lite på og som henger veldig tett sammen med ambisjonene i Createme.

Ønsker mindre regnskapstall

– Men hva gjør denne undersøkelsen som ikke er gjort før?

– Undersøkelsen har to hovedpoeng: Den må være relevant for musikere og artister, og vi må ha god svarprosent. Disse to tingene henger jo sammen. Hvis en undersøkelse ikke oppleves som relevant for det en holder på med, så er sjansen stor for at man ikke deltar i den. Og da mangler vi relevant innsikt i en viktig gruppe i samfunnet. Det er via Gramart vi har truffet målgruppen og vi har gått flere runder med utformingen av undersøkelsen.

Målet har vært å gjøre undersøkelsen så enkel som mulig slik at så mange som mulig svarer.

– Da vi utformet undersøkelsen, var det mange som sa at tilsvarende undersøkelser ofte krevde at selvangivelsen nesten ligger fremme. Da detter mange av. Vi har i mindre grad ønsket regnskapstall og heller ønsket å se hvordan hverdagen oppleves.

– Hvordan ser responsen ut så langt?

– Den er over all forventning. Det er mange svar inne alt nå.

Nordgård kan imidlertid ikke gi Kontekst noen pekepinn på nye funn eller tendenser i undersøkelsen. Men han oppfordrer ikke overraskende alle musikere og artister om å avgi sine svar.