Det blir streik i NRK. Journalistene krever lønnsløft ⋆ Kontekst

Det blir streik i NRK. Journalistene krever lønnsløft

Journalistene i NRK går ut i streik.

Journalistene i NRK brøt i dag forhandlingene om ny tariffavtale. Dermed kan det bli svarte skjermer.

Norsk Journalistlag (NJ) tar ut hele 1.700 redaksjonelt ansatte i streik.

De to LO-forbundene NTL og MFO ble enige med arbeidsgiver.

Krever lik lønn

– Det har ikke vært reelle forhandlinger. Vi opplever at NRK ikke har rikket seg en tomme gjennom meklingen. NRK misbruker frontfagsmodellen, og bruker den som en absolutt grense, i et forsøk på å kneble de frie forhandlingene. Dette er et forhandlingsklima vi ikke kan godta. NRK sender dermed 1700 journalister ut i streik, sier Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK i ei pressemelding, etter intense forsøk på å finne løsninger hos Riksmekleren.

MFO er fornøyd med resultatet for KORK

Forskjeller

– Det er stor sannsynlighet for at NRKs tilbud ville økt lønnsforskjellen mellom oss og kollegene våre i de andre store mediehusene. Vi hadde et tydelig mandat fra våre medlemmer i årets lønnsforhandlinger: å redusere forskjellen, sier Aune i pressemeldinga.

– Vi hadde vilje til å forhandle helt til siste slutt, men vi så ingen reell bevegelse hos motparten, sier Aune.

En NRK-streik får trolig store og umiddelbare konsekvenser. Direktesendt radio og TV, nyhetssendingene, nyhetsdekningen og strømming av innhold på nett er blant tjenestene som kommer til å bli rammet.

17. mai

Streiken kan i tillegg potensielt ramme 17. mai-dekningen til NRK.

Spekter forundret

Arbeidsgiverne forstår ikke hvorfor journalistene nå går til streik.

– Vi er fornøyd med å ha oppnådd enighet med LO i meklingen for NRK, slik at det nå er enighet med fem av seks forbund. Det er imidlertid vanskelig å forstå hvorfor Norsk Journalistlag i NRK velger å gå til streik for et høyere lønnstillegg enn det resten av arbeidslivet har fått i dette oppgjøret, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter i ei pressemelding.

– Rammer tilbudet

– Det er beklagelig at Norsk Journalistlag velger å ramme publikums TV,-radio- og nettilbud med å streike. Alle ansvarlige parter i arbeidslivet er enige om at lønnsoppgjørene skal gjennomføres i tråd med normen fra frontfaget, men dessverre deler ikke Norsk Journalistlag denne oppfatningen, sier Bratten.

Spekter og NRK har gjennom forhandlingene tilbudt Norsk Journalistlag et resultat i tråd med normen fra frontfaget, slik de andre fagforeningene har akseptert.

Enig med LO

Bratten er fornøyd med å ha kommet frem til en løsning med LO.

– Jeg er tilfreds med at vi gjennom meklingen har kommet fram til en ansvarlig løsning med LO, i tråd med normen fra frontfaget, sier Bratten i pressemeldinga

I tillegg til meklingsløsningen med LO, er det tidligere oppnådd enighet i forhandlingene med Delta (YS), Nito og Tekna i lønnsoppgjøret for NRK.

Norsk Journalistlag er dermed den eneste fagforeningen som er i streik i NRK.