Den nye konserten ⋆ Kontekst

Den nye konserten

MENING: Festival er helt supert. Men må ikke erstatte hverdagskulturopplevelsene, skriver Musikkulturs redaktør.

På rock- og pop-sida har festivalene lenge vært den nye konserten. Nå ser det ut som klassiskfeltet kommer etter. Det popper stadig opp større og mindre festivaler med klassiske tema og utøvere, som du leser mer om lenger ute i bladet. En som har stiftet en ny festival sier til oss: Vi har mye å lære av rocken.

Vi, dagens kulturkonsumenter, vil ha festival. Det passer inn i livet. Vi har gjerne mye på programmet ukene igjennom, men hvis vi vil på en bestemt festival, kan vi alltids koble ut fra det vanlige livet litt.

Det er igrunn ingenting galt å si om festival – tvert imot. Festival er gøy, det er bra musikk, det er god stemning, det er å omgås andre som du har hvertfall én felles interesse med, og det er en begivenhet. I forlengelsen er det bra, for eksempel for lokalsamfunnet, at noe skjer, og at folk kommer strømmende til. Vi er for festival. Vi er for at skjer noe på små og store steder. Vi er for at vi kan ta fri fra hverdagen og fråtse i god kultur.

Men: Vi er enda mer for at kunst og kultur ikke er noe som foregår løsrevet fra hverdagen. Vi er enda mer for at vi hører og ser musikk på en hvilkensomhelst onsdag, på et hvilketsomhelst sted i landet. Vi er enda mer for at alle som vil har mulighet til å spille og synge sjøl, og vi er enda mer for at det finnes små og store scener med mulighet for å lage konserter med både lokale og kjente band.

Festival er helt supert. Men de må ikke erstatte eller stå i veien for hverdagskulturopplevelsene. Det er de som holder på engasjementet hos både publikum og utøvere.