Demonstrasjon på lørdag: Kunstnerorganisasjonene slår ring om ytringsfriheten ⋆ Kontekst
Kom og demonstrer: For ytringsfrihet.
Kom og demonstrer: For ytringsfrihet. Foto: istockphoto.com

Demonstrasjon på lørdag: Kunstnerorganisasjonene slår ring om ytringsfriheten

– Jeg tror ikke helt statsministeren har forstått rekkevidden av det hun sier, sier nestleder i Creo, Anders Hovind.

Førstkommende lørdag, 23. mars, klokken 10 markerer en rekke kunstnerorganisasjoner foran Stortinget for å få ytringsfriheten satt i fokus. Siktelsen mot teaterstykket «Ways of Seeing» og statsminister Erna Solbergs uttalelser har skapt sterke reaksjoner.

– Vi ser med bekymring på flere utspill fra politisk hold som kan bidra til å begrense den kunstneriske ytringsfriheten i Norge. All kunst er fri og grunnleggende for demokratiet. Vi kjemper moenhver form for knebling av ytringsfriheten enten denne skjer i Norge eller utenfor landets grenser, sier Creo-nestleder Anders Hovind.

Kunsten er fri

Hovind sier videre at kunstnere aldri skal utsettes for represalier, trusler eller sanksjoner som en følge av innholdet i deres kunst. Det samme gjelder de som støtter kunstnere økonomisk, eller driver kunstformidling.

– Når landets statsminister uttaler at kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» har et ansvar for tryggheten til politikere, er dette et alvorlig forsøk på å begrense den kunstneriske ytringsfriheten. Vi i Creo mener at kunstnerisk frihet er en av grunnpilarene i samfunnet og vi mener å se en dreining mot hardere kår i Europa. For eksempel er det i Spania i det senere blitt arrestert en rekke rappere fordi myndighetene ikke tolererer det politiske innholdet i musikken, sier Hovind.

Før du går på demo: Les gjerne disse – blant mange

Komponistforeningen: Ytringsfriheten er essensiell for kunstnere

Dagsavisen: Moralsk konkurs

Dagbladet: Statusblind teaterdebatt

Rushprint: Hvem er redd for ytringsfriheten?