Dan-Michael Danino: Det blir mer lønnsomt for oss å avlyse alle arrangementer enn å gjennomføre dem ⋆ Kontekst
Mann med briller og blå jakke holder kaffekopp
Daglig leder Dan-Michael Danino ved Parkteateret i Oslo føler seg grundig lurt etter at det ble klart at stimuleringsordingen faller bort med gjenåpningen. Foto: Privat Foto:Privat
Kommentar

Dan-Michael Danino: Det blir mer lønnsomt for oss å avlyse alle arrangementer enn å gjennomføre dem

– Jeg håper kulturministeren og virkemiddelapparatet kommer på banen her, før det er for seint, skriver daglig leder på Parkteateret, etter at stimuleringsordningen ender ved gjenåpningen.

I takt med gjenåpningen og bortfall av meter har regjeringen og kulturdepartementet, gjennom finurlige paragrafformuleringer, sikret seg slik at stimuleringsmidlene ikke lenger er gyldige.

Her er hva Kulturrådet selv skriver:

«Kulturrådet vil avslå alle søknader til stimuleringsordningen med arrangementsdato fra og med 13. februar. Årsaken er at arrangementene faller utenfor forskriften. I forskriften er det fastslått at arrangementer kun kan få støtte hvis de «må redusere antall fysiske deltagere eller besøkende på kulturarrangementet i forhold til en normalsituasjon på grunn av myndighetspålagte krav eller begrensninger knyttet til covid-19-utbruddet. Etter at regjeringen fjernet de siste smittevernrestriksjonene finnes det dermed dessverre ikke lenger noe grunnlag for å gi støtte fra stimuleringsordningen for arrangementer som er planlagt etter gjenåpningen.»

I snart to år har myndighetene på den ene siden messet om å holde kulturlivet i gang, samtidig som de har skapt frykt blant befolkningen ved å skremme dem vekk fra kulturopplevelser og tilstelninger.

Mer lønnsomt å avlyse

Nå blir det derfor mer lønnsomt for oss å avlyse alle arrangementer, snarere enn å gjennomføre dem. Det er nemlig ingen som kjøper billetter lenger. En artikkel publisert på NrK for tre dager siden, viser at 41% av befolkningen fremdeles er redde for å delta der folk samles.

For 3 uker siden skrev kulturministeren på Bransja prat, sitat:

«Ordningene endres ikke når det blir lettelser nei».

Vi håpet da at man virkelig skulle videreføre stimuleringordningen for å demme opp for vakuumet som oppstår i kjølvannet av gjenåpningen; det er nemlig ikke sånn at man selger 500 billetter fra en dag til en annen, med mindre man booker verdens største band.

Aldri før har vi blitt så grundig lurt som nå. Flere måneders arbeid er bortkastet, og allerede i dag starter arbeidet med avlysninger…

Jeg håper kulturministeren og virkemiddelapparatet kommer på banen her, før det er for seint, og før Parkteatret blant mange andre små og mellomstore scener like gjerne kaster inn årene.

Innlegget ble først publisert på forfatters Facebookside. Det er gjengitt med forfatters tillatelse.