Bylarm dropper Nordic Music Prize ⋆ Kontekst
Oslo  20170302.
Kronprins Haakon deler ut Phonofile Nordic Music Prize» til Jenny Hval på Dansens Hus i Oslo torsdag, i forbindelse med 20-årsjubileet til musikkbransjetreffet by:Larm.
Kronprins Haakon har delt ut Nordic Music Prize flere ganger. Her tildeles Jenny Hval prisen i 2017. Men i år har Bylarm fjernet prisen fra programmet. Foto:Håkon Mosvold Larsen / NTB
Nyheter

Bylarm dropper Nordic Music Prize

– Vi trengte å ta en pause, sier Bylarm-sjef. Festivalen jobber mot at prisen kommer tilbake neste år.

Når Bylarm denne uken avholdes, er det for første gang siden 2010 uten utdeling av Nordic Music Prize.

Musikkprisen ble etablert av Bylarm for å hedre det beste albumet fra Norden det foregående året. Vinnerne, deriblant Robyn, Susanne Sundfør, First Aid Kit, Jenny Hval og fjorårets vinner Benedicte Maurseth, ble kåret av en internasjonal jury. Prisen var tuftet på britiske Mercury Prize.

– Vi trengte å ta en pause for å se hvordan vi best kan organisere prisen i fremtiden, sier Erik Egenes, konstituert daglig leder i Bylarm til Kontekst.

– Etter at vi flyttet festivalen fra februar/mars til september [i 2021], ga det mindre mening å gi ut en ‘nordisk spellemann’ for fjorårets beste album. Dette er Bylarms pris for å løfte nordisk musikk, og vi vil ikke gjøre det med mindre vi kan gjøre det ordentlig.

Noe av det de skal se på er ifølge Egenes hvorvidt prisen skal fortsette å være en kalenderårsbasert pris, eller om «nordic music prize»-året skal følge andre datoer.

– Det er en viktig merkevare for oss, den skal være høythengende, derfor må vi se nøye på hvordan den best passer inn for Bylarm nå.

Feil type engasjement

Den første Nordic Music Prize, i 2011 i Kulturkirken Jakob, ble utdelt av Kronprins Haakon. I fjor ble prisen delt ut i et hjørne på musikkbransjens mingleområde Blå.

• Les også: Nordic Music Prize: Retningsløs, nedrig og uten prestisje

– Under fjorårets utdeling var det nærmest umulig å høre hva som ble sagt fra scenen, og det virket i hvert fall for meg som om mange ikke brydde seg nevneverdig om utdelingen. Er dette noe av grunnen til at dere nå stopper utdelingen?

– Problemet i fjor var at vi ville ha det inn i hovedfestivalprogrammet, og ha det et sted vi visste hvor folk kom til å være, som var i delegatloungen. Men der vil gjerne bransjefolk treffe hverandre og prate. Så det fungerte for engasjementet, men på feil måte.

Egenes sier at Bylarm jobber mot at prisen kommer tilbake neste år.

– Vi må bare finne ut hvordan den best passer inn på høsten.

Erik Egenes, konstituert daglig leder i Bylarm
Erik Egenes, konstituert daglig leder i Bylarm Foto:Presse

For om det var noen tvil, Bylarm skal fortsette å være en høstfestival fremover.

– Det føler jeg bransjen og publikum nå er vant til, sier Egenes.

Bylarm avholdes torsdag-lørdag denne uken.