Ytringsfrihetspris til Harstad ⋆ Kontekst
ET GLEDENS HÅNDTRYKK: Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, og Elisabeth Dyvik i ICORN, underskrev i juli en avtale om friby for musikere. Nå kan Harstad glede seg over The Freemuse Award.
ET GLEDENS HÅNDTRYKK: Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, og Elisabeth Dyvik i ICORN, underskrev i juli en avtale om friby for musikere. Nå kan Harstad glede seg over The Freemuse Award. Foto: Anders Søvik

Ytringsfrihetspris til Harstad

Verdens første friby for musikere – Harstad – har fått årets Freemuse Award. Dette er første gang prisen deles ut til en by.

The Freemuse Award deles ut til en person eller en organisasjon som på en fremragende måte har arbeidet for ytringsfrihet i musikken. Tidligere vinnere inkluderer blant andre Ramy Essam, en markant musikalsk stemme og aktivist under den arabiske våren i Egypt, sangeren og aktivisten Pete Seeger, og Festival au Désert i Mali.

– Har inspirert andre byer

Det er Freemuse som deler ut prisen. Freemuse er en uavhengig organisasjon som jobber for å forsvare musikeres og komponisters ytringsfrihet over hele verden.

– Harstad har inspirert mange andre byer, og det er ingen tvil om at dette har ført til at flere byer har bestemt seg for å gi opphold til forfulgte musikere og kunstnere, sier Ole Reitov i en pressemelding.

Han er administrerende direktør i Freemuse.

Safemuse blir også trukket fram av Reitov.

– Norske Safemuse har spilt en stor rolle i denne prosessen, sier han.

Safemuse ble stiftet av MFO og NOPA i 2013, og MFO har vært en viktig fødselshjelper for organisasjonen. Det var Safemuse som tok initiativ til å etablere en fribyordning for musikere. Jan Lothe Eriksen er prosjektleder.

– Veldig takknemlige

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, er svært glad for prisen.

– Vi i Harstad er veldig takknemlige. Vi har jobbet hardt for å bli den første byen som kan huse forfulgte musikere. Denne avgjørelsen er noe som støttes av hele det politiske miljøet i Harstad. Vi har mange profesjonelle musikere i byen, og dette var en av grunnene til at det var naturlig å ha et mål om å få tittelen «verdens første friby for musikere». Å vinne prisen viser at hardt arbeid lønner seg. Det har vært en lang reise, sier Bremnes.

Den første fribymusikeren har ennå ikke kommet til Harstad, men det arbeides for å få fortgang i prosessen. The Freemuse Award deles ut under Music Freedom Day 3. mars neste år.