WHO-rapport slår fast: Kunst spiller en betydelig rolle for fysisk og psykisk helse ⋆ Kontekst
Foto: iStock/illustrasjonsfoto

WHO-rapport slår fast: Kunst spiller en betydelig rolle for fysisk og psykisk helse

Kunst har stor positiv helseeffekt. Verdens helseorganisasjon foreslår derfor at kultur- og helsesektoren samarbeider mer.

Går du ofte på konserter, museer, kinoer – og i tillegg driver med en form for kunst selv – gjør du antakelig mer for helsen din enn du er klar over.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ga nylig ut rapporten «What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being?». Den slår fast at kunsten spiller en betydelig rolle for menneskers fysiske og psykiske helse.

På grunn av en manglende bevissthet om forskningsresultatene som eksisterer på feltet, har det vært få konkrete lovforslag knyttet til alle kunstens fordeler, ifølge forfatterne. Det er nettopp dette de ønsker å endre med rapporten.

• Les også: Musikk eller beroligende før operasjonen? Begge deler kan gi samme virkning

Helsefordeler både som utøver og publikum

De siste to tiårene har det vært en stor økning i antall studier som har utforsket sammenhengen mellom kunst og helse. Den nye WHO-rapporten har tatt for seg over 900 publikasjoner og 3000 studier gjort de siste 19 årene.

Definisjonen av «kunst» er bred: den inkluderer blant annet musikk, dans, litteratur, teater, visuell kunst og animasjon.

Ett av nøkkelpunktene er at man ikke nødvendigvis trenger å være utøvende kunstner for å få helseeffekt av kunsten. Både å aktivt utøve kunst – å ta en danseklasse, for eksempel – eller å «passivt» se på en danseforestilling, konsert eller gå på museum, kan gi positive utslag, konkluderes det.

• Les også: Musikk hjelper språkutviklingen til hørselshemmede

Bedrer immunsystemet og kontrollerer glukosenivået

Noen av funnene er svært konkrete. Blant annet pekes det på at å spille et instrument kan bedre immunsystemet, eller at lytting til musikk kan hjelpe med å kontrollere glukosenivået i blodet. Barn som blir lest høyt for før de legger seg, sover lengre og har bedre konsentrasjon – mens dansing kan minske symptomer på Parkinsons sykdom.

• Les også: Musikk bidrar til å bygge opp hjernen til for tidlig fødte babyer

– Kan løse komplekse helseproblemer

Regionaldirektør for WHO Europa, Piroska Östlin, mener kunsten kan hjelpe med å løse komplekse helseproblemer som overvekt og diabetes. Man må se helse og velferd i en større helhet, mener Östlin.

– Å bringe kunst inn i folks liv gjennom aktiviteter som dansing, synging, og å gå på museum og konserter tilfører en ekstra dimensjon til hvordan vi kan forbedre den fysiske og mentale helsen vår, sier hun i en pressemelding fra WHO.

En av kunstens mange fordeler er også at den ofte er mye mer kostnadseffektiv enn medisinske behandlinger – og den er lett å kombinere med andre behandlingsformer.

Vil ha konkrete tiltak

Forfatterne oppmuntrer til en tettere vev mellom lovgivning, politiske tiltak og kunst. I og med de beviste helsefordelene, bør et bredt utvalg kunstformer være tilgjengelig for alle, står det i rapporten. Blant annet foreslår forfatterne å:

– støtte inkludering av kunst og humaniora i utdannelsen av helsepersonell

– sikre at mangfoldig kunst er tilgjengelig for alle samfunns- og aldersgrupper, hele livet

– aktivt promotere helsefordelene av å oppsøke eller drive med kunst

– styrke samarbeidet mellom kultur-, omsorgs- og helsesektorer