Ville utforske morgener som tidspunkt for konserter for voksne – tror vi lytter annerledes ⋆ Kontekst
Notis

Ville utforske morgener som tidspunkt for konserter for voksne – tror vi lytter annerledes

En annerledes og bærekraftig konsertserie – som foregår på lørdagsmorgener i Oslo og på Hamar – er klar for å møte våren.

På programmet utover senvinteren og våren står Kjetil André Mulelid, Ståle Liavik Solberg, Oslo Strykekvartett, Østerlide, Traktor, Christian Wallumrød og Ellen Andrea Wang.

– Konsertserien ble laget for å utforske morgener som tidspunkt for offentlige konserter for voksne. Jeg var nysgjerrig på dette, både fra et standpunkt som musiker – fordi jeg alltid har likt å både øve og komponere om morgenen, og som lytter, for å utfordre den tradisjonelle formen for opplevelse av levende musikk, sier Sigurd Hole, den prisbelønte musikeren som hadde ideen til Morgenkonsert.

– Lytter vi annerledes om morgenen? Jeg tror det! Ikke nødvendigvis bedre, men for min egen føler jeg ofte et litt annet fokus enn på kvelden. En annen fin ting er at musikkopplevelsen får leve videre gjennom dagen, smiler Hole – som ofte spiller med under konsertene i Sagene kirke og Domkirkeodden.

Opprinnelig var konsertserien tenkt for et voksent publikum, men den viste seg å være et fint tidspunkt for å oppleve musikk sammen med hele familien, både store og små. Viktig ifølge Sigurd Hole er også at det er et miljøvennlig tiltak fordi man hyrer nærtboende artister.

– Vi flyr ikke inn musikere ens ærend for å spille morgenkonsert.

Hole mener nemlig musikkbransjen som alle andre må søke bærekraftig omstilling.

– Utveksling av kunst og kultur på tvers av landegrenser gjør oss rikere og bygger viktige broer mellom mennesker. Ja, musikken skal fortsatt reise ut, men kanskje ikke like mye som før, sier Hole, som mener lokalt forankrede konsertserier er én av flere muligheter som kan bidra til å gi musikere flere jobbmuligheter i eget nærmiljø.

Dette er konsertene:

I Sagene kirke:

25 februar: Kjetil André Mulelid & Ståle Liavik Solberg, 2x solo
25 mars: Oslo Strykekvartett
15 april: Østerlide

På Domkirkeodden/Hamar Teater:

25 februar: Traktor, som slipper plate (Hamar teater)
25 mars: Christian Wallumrød solo (Domkirkeodden)
15 april: Ellen Andrea Wang & Sigurd Hole (Domkirkeodden)