Verdens beste flyselskap for musikere ⋆ Kontekst
Musikervennlig: Air Canada er verdens mest musikervennlige flyselskap, ifølge Den internasjonale musikerunionen. Det er imidlertid langt igjen før alle selskaper kan få godkjentstempel av unionen.
Musikervennlig: Air Canada er verdens mest musikervennlige flyselskap, ifølge Den internasjonale musikerunionen. Det er imidlertid langt igjen før alle selskaper kan få godkjentstempel av unionen. Foto: Shutterstock.com

Verdens beste flyselskap for musikere

Air Canada er blitt kåret til verdens mest musikervennlige flyselskap av Den internasjonale musikerunionen.

Prisen, som har fått navnet FIM Airline of Choice award, ble delt ut for første gang under den internasjonale musikerunionens (International Federation of Musicians / FIM) internasjonale orkesterkonferanse i Montreal tidligere i mai.

• Les også: Nå kan du ta fiolinen inn på flyet

– I en klasse for seg

Å forbedre forholdene for musikere på fly har vært en viktig sak for FIM i mange år. Ifølge generalsekretær Benoît Machuel er Air Canada i en klasse for seg.

– Air Canada strekker seg mye lenger enn det amerikanske luftfartsmyndigheter krever. De gir 50 prosent rabatt på et ekstra sete til instrumentet, dersom det er nødvendig, og prioritert boarding for musikere og instrumentene deres. Air Canadas holdning til musikere er eksemplarisk, sier Machuel i en pressemelding.

• Les også: Billigere bass på SAS

Best og verst

Hvis du lurer på hvordan andre flyselskaper håndterer musikere som reiser med instrument, har FIM oppretta en merkeordning som kan være til hjelp når du skal ut å fly. Organisasjonen har gitt flyselskapene et rødt, gult eller grønt stempel etter hvor godt eller dårlig de behandler musikere og instrumentene deres.

• Sjekk flyselskapenes rating her!

Grønn merking betyr at flyselskapet gir musikkinstrumenter plass i kabinen, forutsatt at de passer i bagasjehylla eller under setet. Gul merking innebærer at flyselskapet har begrensninger på størrelsen på instrumentet, men at disse grensene er noe mer rause enn for vanlig håndbagasje. Rød merking betyr at instrumentet må følge de samme målene som øvrig håndbagasje. Hvis de ikke gjør det, får de ikke plass i kabinen.

Ingen av våre hjemlige flyselskaper når helt opp: Norwegian har gul merking og SAS har rød.

• Les også: For dyrt å reise med kontrabass

• Les også: Forstår ikke SAS