Utfordringene står i kø for årets julekonserter ⋆ Kontekst
SKAL PÅ TURNÉ: Juleturneen «Stille Natt, Hellige Natt» blir gjennomført. – Folk skal få julehonoraret sitt, sier Tor Arne Ranghus i Taran AS.
SKAL PÅ TURNÉ: Juleturneen «Stille Natt, Hellige Natt» blir gjennomført. – Folk skal få julehonoraret sitt, sier Tor Arne Ranghus i Taran AS. Foto: Presse

Utfordringene står i kø for årets julekonserter

Julekonsertsesongen er en viktig inntektskilde for mange artister, musikere og teknikere. Nå har strengere smittevernrestriksjoner gjort det enda vanskeligere å tjene penger. Flere må nedskalere allerede planlagte turneer.

Kirkebenker blir ikke definert som fastmonterte seter. Årets julekonserter kan derfor kun ha 50 personer i publikum.

– I utgangspunktet skulle vår turné gå av stabelen slik den var planlagt, sier Camilla Susann Haug.

Hun er frilansmusiker, komponist og sanger i Pust vokalensemble.

– Men da de siste begrensningene ble innført, måtte vi ta en grundig prat på øvelsen på mandag. Og svaret er enkelt: Får vi ikke støtte fra regjeringens stimuleringsordning, går det ikke.

Da nedstengingen var et faktum i mars, måtte gruppa revurdere planene for årets juleturné: Ville alle arrangører ta dem imot? Kunne de møte alle smittevernhensyn? Turte de i det hele tatt å gå for en hel turné?

– Opprinnelig hadde vi tenkt å utvide fra ti til 17 konserter, men dette valgte vi å ikke gjøre. Det var for stor risiko, og det er ikke lett å knytte til seg nye arrangørkontakter nå, sier Haug.

• Les også: Koronastøtte forlenges ut året

– Hadde ikke gått uten ensemblestøtte

Slik det hele har utviklet seg, er det umulig å si noe om økonomi på dette tidspunktet, og spørsmålene er mange:

– Her og nå er det masse vi ikke vet, som vi bare må ta underveis. Flere reiser er bestilt og mange av dem kan ikke avbestilles. Vi har leid lydutstyr. Får vi omgjort det? Skal kirkene fortsatt ha noe i leie, selv om konsertene ikke blir avholdt? Og hva hvis en av oss enten skulle bli syk, eller måtte i karantene? Da er det kjørt. Vi er alle, på en eller annen måte organisert som enkeltpersonforetak, selv om mange av oss arbeider med undervisning i tillegg, forklarer Haug.

Pust har fått ensemblestøtte fra Kulturrådet siden 2013. I år utgjør denne støtten en større del av totalbudsjettet enn tidligere.

– Uten den hadde ikke dette gått, selv med 200 i salen. Vi hadde rett og slett ikke våget.

• Les også: Koronakrisa åpna for ny konsertarena

Taran: Må refundere solgte billetter, vurderer avlysning

– Konsekvensene blir store, sier Tor Arne Ranghus, produsent hos Taran AS.

– Vi hadde solgt mange billetter, og så kommer denne restriksjonen på 50 personer. Hvordan skal vi velge hvem som får komme og ikke?

Det er ikke bare publikumsutfordringene som er vanskelige, restriksjonene får også store økonomiske konsekvenser.

– Vi har en økonomiske ramme basert på en publikumsgrense på maks 200 personer. Nå må vi refundere mange millioner kroner, sier Ranghus.

Han er kritisk til logikken bak de nye reglene om fastmonterte seter.

– Vi skjønner ingenting av dette. Hvordan kan kirkebenker betraktes som løse stoler? Det gir ingen mening. I tillegg er vel kirkerom det mest luftige rommet man kan spille i. Det er høyt under taket og mange sitteplasser. Dette håper jeg myndighetene vil skjønne.

UTFORDRINGER OG ATTER UTFORDRINGER: Tor Arne Ranghus i Taran AS forteller om store dilemmaer og utfordringer knyttet til koronarestriksjoner.
UTFORDRINGER OG ATTER UTFORDRINGER: Tor Arne Ranghus i Taran AS forteller om store dilemmaer og utfordringer knyttet til koronarestriksjoner. Foto: Tor Arff

Det første Taran AS gjorde da de nye restriksjonene ble innført, var å kontakte alle kirkene, slik at de er forberedt.

– Vi reiser uansett ut med turneen Stille Natt, fordi vi har artister og teknikere på veien, og de skal få honorarene sine til jul. Vår andre turné, Julenatt, vurderer vi skjebnen til på onsdag.

Taran har tatt flere forholdsregler for å møte den forverrede smittesituasjonen: allsangen er avlyst, de har med smittevernutstyr for å gjøre rent etter publikum, artistene hentes for å unngå at de stimler sammen på turnébuss eller i kollektivtrafikken. Men heller ikke Taran hadde klart seg uten stimuleringsordningen.

SKAL PÅ TURNÉ: Juleturneen «Stille Natt, Hellige Natt» blir gjennomført. – Folk skal få julehonoraret sitt, sier Tor Arne Ranghus i Taran AS.
SKAL PÅ TURNÉ: Juleturneen «Stille Natt, Hellige Natt» blir gjennomført. – Folk skal få julehonoraret sitt, sier Tor Arne Ranghus i Taran AS. Foto: Presse

Like dramatisk for kirkene som for eksterne arrangører

Kirkene er også i en vanskelig situasjon, på grunn av de nye restriksjonene.

– For oss i Bodø domkirke, som er en stor konsertarrangør, er vi like mye i knipa som de som kommer utenfra, sier domkantor i Bodø domkirke, Gro Bergrabb.

– Alle konserter er solgt med 200 som grense. For eksempel har ungdomskorets tradisjonelle Lucia-konsert solgt 1000 billetter fordelt på fem konserter, mot normalt 1600 fordelt på to.

Bergrabb forteller at enn så lenge har kirken is i magen – konsertene er ennå ikke skalert ned.

50 I KIRKEROMMET: – Får like store konsekvenser for kirkene som for turneene, sier domkantor i Bodø domkirke, Gro Bergrabb.
50 I KIRKEROMMET: – Får like store konsekvenser for kirkene som for turneene, sier domkantor i Bodø domkirke, Gro Bergrabb. Foto: Rune Nilsen

Bergrabb synes det er vanskelig å se for seg julegudstjenester med kun 50 personer på benkeradene.

– I et vanlig år er det nærmere 1000 personer til stede på julaften. Men vi må selvsagt områ oss og finne alternative løsninger. Liv og helse er det viktigste, og for eksempel er vi blitt gode på strømming. Men det er ikke enkelt å se forskjell på oss og Konserthuset i Bodø som konsertarrangører. Kirken jobber hardt med smittevern, vi har merket plassene og opplever at vi har håndtert dette bra så langt, sier Bergrabb.