TV-stjerner i Ungarn ⋆ Kontekst
PÅ DINGLETUR I EUROPA: I dag drar Gjertruds sigøynerorkester ut på turné, noe er planlagt, noe tas på sparket. I mai ble det vist en dokumentar om dem på ungarsk TV.
PÅ DINGLETUR I EUROPA: I dag drar Gjertruds sigøynerorkester ut på turné, noe er planlagt, noe tas på sparket. I mai ble det vist en dokumentar om dem på ungarsk TV. Foto: Tove Elin Berg

TV-stjerner i Ungarn

Vi påstår freidig at Gjertruds sigøynerorkester er det eneste norske bandet som er blitt dubba til ungarsk. Ensemblet ble i vår viet et timelangt program på ungarsk TV.

– Det er veldig artig! Nå prøver vi å få dokumentaren vist i Norge, forteller klarinettist i Gjertruds sigøynerorkester, Georg Reiss.

I dag drar ensemblet på utenlandsturné, et av stoppene er nettopp Ungarn.

En musikktradisjon som forsvinner

Det var i mai at ungarsk TV sendte et timelangt program om Gjertruds sigøynerorkester, etter at et produksjonsteam hadde fulgt musikerne både i Norge og på turné i Ungarn. Veien mot TV-produksjon starta med at ensemblet for et par år siden leide et ungarsk team for å dokumentere det de gjorde. Teamet syntes bandet var så interessant at de søkte om penger til å lage en TV-dokumentar. Dermed endte Gjertruds sigøynerorkester opp i den ungarske TV-ruta.

– Der nede får vi høre av sigøynere at det vi gjør er viktig, fordi denne musikken nå er i ferd med å dø ut, blant annet på grunn av folks holdning til sigøynerne og musikken deres. Tidligere, under kommunismen, var det rundt tusen musikere som jobba med dette i Budapest. I dag er det kanskje fem band igjen. En musikkform som har inspirert mange av de store klassiske komponistene og som har vært der alltid, er nå i ferd med å bli borte, forteller Reiss.

– En arv de ikke vil vedkjenne seg

Ensemblet består, foruten Georg Reiss, av bandleder og fiolinist Gjertrud Økland, trekkspiller Tom Karlsrud, Pål Thorstensen på kontrabass, Trond Villa på bratsj, cellist Helene Waage og Ernest Bangó på cimbalon.

– Før syntes vi det var negativt at vi låt litt norsk, men nå er det blitt en verdi i seg sjøl. I vårt temperament ligger jo noe som er annerledes, påpeker Reiss.

Gjertruds sigøynerorkester spiller i Ungarn et par ganger i året.

– Vi har begynt å få en del å gjøre der nede. Sigøynermusikken er en del av den ungarske kulturen som mange ungarere ikke vil vedkjenne seg. De har et veldig tosidig forhold til den, sier Reiss.

Dingletur i Europa

I dag drar han og kollegene på det han kaller «en dingletur nedover Europa». Første stopp er Wroclaw i Polen.

– Og så har vi en slags avtale i Bratislava på mandag, deretter slenger vi videre til Ungarn og Budapest. Alt er ikke helt spikra, og det er litt morsomt, sier Reiss, og legger til:

– Vi må jo markedsføre oss nå som vi er «hotte».

Gjertruds sigøynerorkester har samarbeida med flere norske komponister og utøvere. Plata Mazurka – remaking Chopin, som de ga ut i samarbeid med Nils Henrik Asheim i 2010, ble hedret med Spellemannprisen. Til høsten planlegger ensemblet samarbeidskonserter med sanger og Piaf-tolker Britt-Synnøve Johansen, de skal delta på Balkanfest Evanger, spille med Solfrid Molland og Gatemusikantene, og ha et prosjekt med sangeren Veronica Akselsen.