TONO og Vipps har myket opp reglene – dette må du vite når du skal strømme en konsert ⋆ Kontekst
Foto: iStock

TONO og Vipps har myket opp reglene – dette må du vite når du skal strømme en konsert

TONO

Denne organisasjonen tar vare på låtskrivernes rettigheter. Det å skulle spille en coverlåt på nettet er underlagt et rettighetsregime som kan være lett å gå seg vill i. Men TONO er innforstått med den akutte situasjonen, og på nettsidene står det:

«Direktesending og strømming av beskyttet musikk skal i prinsippet lisensieres av TONO i hvert enkelt tilfelle. I denne spesielle situasjonen for Norge har vi imidlertid valgt å anse disse idealistisk pregede livestrømmede konsertene som lisensiert under den avtale TONO har med Facebook. Det samme gjelder direktesendinger og strømming på YouTube.

Vi presiserer at dette gjelder de idealistisk pregede tiltakene vi har sett dukke opp. Ved eventuell kommersialisering av direktesendte/strømmede konserter må det naturligvis inngås avtaler med TONO på ordinært vis.»

• Les også: Koronatiltak tvinger musikere til kreativitet – musikklivet går digitalt

Vipps

Det anbefales i utgangspunktet ikke å bruke privat Vipps til innsamling. Dette har sammenheng med lovverk om hvitvasking av penger å gjøre, samt at det er et tak på hvor mye du kan motta. Hvis du har et foretak er det intet problem å få et Vipps-nummer, slik at du får tilgang til rapporter i Vipps-portalen. Men i disse tider vil Vipps gjøre unntak for de uten foretak. Dette skriver de på nettsidene:

«Har du som er artist ikke registrert et eget foretak, vil vi i en periode tillate at du kan gjøre innsamling av penger på din private Vipps. Vi gjør et unntak for å være smidige i disse Korona-tider, men ordningen vil reverseres når hverdagen normaliseres. Forutsetningen for unntaket fra våre vilkår er at:

1) artisten ikke har registrert foretak

2) vippsbetalinger kan defineres som «donasjon» (typisk alle som sier at en «billett» koster mellom 0 og uendelig, eller noe sånt)

3) Vippsbetalinger har startet etter Covid-19-tiltakene trådte i kraft i Norge.»

Slik! Da er det bare å stemme gitaren.