TONO med rekordhøy utbetaling til opphavere. Koronasmellen kommer først neste år ⋆ Kontekst
HØYE TALL: – I en vanskelig tid for TONOs medlemmer er det i det minste hyggelig å kunne utbetale en rekordhøy høstavregning, sier Cato Strøm, administrerende direktør i TONO.
HØYE TALL: – I en vanskelig tid for TONOs medlemmer er det i det minste hyggelig å kunne utbetale en rekordhøy høstavregning, sier Cato Strøm, administrerende direktør i TONO. Foto: TONO/Kristian Dugstad

TONO med rekordhøy utbetaling til opphavere. Koronasmellen kommer først neste år

Et svært godt konsertmarked i 2019 er grunnen til den høyeste TONO-avregningen noensinne. 115,5 millioner kroner utbetales til norske opphavere.

 – For de aller fleste av TONOs medlemmer er konsertinntektene helt avgjørende, enten man står på scenen selv eller kun er komponist, låtskriver og tekstforfatter, slik jo mange av medlemmene faktisk er, sier Cato Strøm, administrerende direktør i TONO i en pressemelding.

Høstavregningen er normalt den største

190,1 millioner kroner er den totale kvartalsavregningen. Av dette sendes 69,8 millioner kroner ut av landet, mens 115,5 millioner kroner går til TONOs medlemmer.

– Dette er rekordhøyt, og av disse pengene omfatter nesten 70 millioner kroner konsertavregning, opplyser Strøm.

Av TONOs fire årlige ordinære avregninger er høstavregningen tradisjonelt den største. Her avregner selskapet det aller meste av TONO-inntektene fra konsertframføringer året før.

Krisa kommer i 2021

Koronakrisa vil ramme norske musikkskapere og -forlag med full kraft først i 2021. Avlyste og utsatte konserter har så langt betydd et inntektstap på flere titalls millioner kroner for samvirket TONO SA, som eies og styres av norske komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag. TONO er ikke omfatta av noen av regjeringens kompensasjonsordninger. 

– Dagens konsertavregning stammer hovedsakelig fra konserter i 2019. I en vanskelig tid for TONOs medlemmer er det i det minste hyggelig å kunne utbetale en rekordhøy høstavregning, sier Strøm.