TONO: I dag utbetales 48,2 millioner kroner ⋆ Kontekst
Penger i trange tider: I dag utbetaler TONO årets første avregning.
Penger i trange tider: I dag utbetaler TONO årets første avregning. Foto: iStock/Illustrasjon

TONO: I dag utbetales 48,2 millioner kroner

Kulturlivet går igjennom tunge tider, men TONO er i dag som den gode fe: Store midler overføres til kunstnerne.

I dag, onsdag den 17. mars, går hele 48,2 millioner kroner ut til cirka 7200 norske komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag, står det i en pressemelding fra TONO. Dette er den første av årets fire ordinære avregninger. Pengene som nå utbetales kommer fra TONOs arbeid med å fakturere radio- og TV-kanaler, film- og musikkstrømmetjenester, kinoer, konsertarrangører, søsterselskaper og så videre.

Covidkompensasjon ikke inkludert

Pengene avregnes på bakgrunn av musikkrapporter. TONO avregner i dag totalt 113,6 millioner kroner. Av dette går 48,2 millioner kroner til norske medlemmer og 64,5 millioner kroner sendes til rettighetshavere i utlandet. 0,9 millioner kroner er reservert til foreløpig uidentifiserte rettighetshavere/musikkverk, uanmeldte musikkverk, ikke-medlemmer samt omtvistede rettigheter. Det er verdt å merke seg at de 40 millioner som kulturminister Abid Raja har sagt vil fordeles på TONO og Gramo som kompensasjon for norske rettighetshaveres inntektstap som følge av covid-19, ennå ikke er utbetalt til selskapene, og er dermed ikke en del av denne avregningen.

Les også: 2019 var et godt år.

TONO:

TONO eies og styres av opphavere (komponister og sangtekstforfattere) og musikkforlag, og forvalter på deres vegne de økonomiske opphavsrettighetene i musikken de har skapt.