Tinnitus: Flere lovende behandlinger på gang, sier forskere ⋆ Kontekst
SLIK SER DET UT: Bildet viser en person med et apparat som genererer hvit støy sammen med toner, samtidig som en gjenstand på tunga gir svake støt etter et mønster.
SLIK SER DET UT: Bildet viser en person med et apparat som genererer hvit støy sammen med toner, samtidig som en gjenstand på tunga gir svake støt etter et mønster. Foto: Neuromod Devices Limited

Tinnitus: Flere lovende behandlinger på gang, sier forskere

Piping, susing, during, fossefall. Lyden tar aldri pause og er gjerne verst når det er stille. Tinnitus rammer mellom 10 og 15 prosent av verdens befolkning.

Lenge har det vært antatt at tinnitus ikke har noen kur, men i de senere år er det kommet forskning som kan lede til enten reduksjon, eller til og med en permanent kur. Dyreforsøk har vist at lyd i kombinasjon med stimuli mot kroppsdeler, kan gjøre hjernen mer plastisk, eller formbar, i området som gir tinnitus-plager. Et internasjonalt team av forskere har oppnådd gode og langvarige resultater av en ny behandlingsmetode mot tinnitus, melder forskning.no.

Studien er forsidesaken i siste utgave av Science Translational Medicine, et medisinsk tidsskrift for tverrfaglig medisin. Forskningen er også omtalt av VG.

Les også: Etterlyser forskning på scenerøyk

Elektrisk støt i tunga

Testpersoner er blitt utsatt for hvit støy sammen med toner, og samtidig fått ufarlige elektriske støt i tunga. 66 prosent av deltakerne i studien kunne rapportere at daglig eksponering i én time i 12 uker, reduserte symptomene av tinnitus, og at effekten holdt seg etter 12 måneder. Det har lenge vært kjent at hvit støy kan avhjelpe tinnitus, men forsøkene med svak elektrisk stimulans er av nyere dato. Forsøkene ble utført på to referansegrupper fordelt på St. James’s Hospital i Dublin og Tinnituszentrum ved universitetet i Regensburg, Tyskland.

Les også: Musikk eller beroligende før operasjonen?

Kan selve årsaken repareres?

Det finnes også annen forskning som virker lovende: I disse dager gjennomføres andre studiefase av en metode som enn så lenge kalles for FX-322. Behandlingen skal stimulere stamceller i cochlea, slik at hårcellene som er borte, vokser ut igjen. (Cochlea er den delen av labyrinten i det indre øret som er formet som et sneglehus, red.anm.) Hos mennesker med tinnitus er hårene i denne delen av øret skadet eller borte.

Denne metoden er per i dag kun på forsøksstadiet, og utføres av amerikanske Frequency Therapeutics som beskjeftiger seg med bioteknologi rettet mot stimulering av kroppens egen evne til å regenerere vev, som normalt ikke vil vokse ut.

Les også: Musikalsk anhedoni: de som ikke liker musikk

Tinnitus og hørselstap går hånd i hånd

Enkelt forklart skyldes både tinnitus og tap av frekvenser i hørselen, at små hårceller som befinner seg i cochlea går tapt. Årsakene er som regel langvarig og/eller brå eksponering for høy lyd, alder, infeksjoner, eller medisiner/narkotika som ødelegger disse hårcellene. Hvis Frequency Therapeutics lykkes med sitt forskningsprosjekt, vil dette også kunne regenerere tapte frekvenser hos eldre. Begge metodene det nå forskes på krever ikke store inngrep, men kan administreres av øre-, nese- og halsleger.