Tidal manipulerte strømmetall for Beyoncé, Jay-Z og Kanye West ⋆ Kontekst
Tidaltriks? Dagens Næringsliv mener å ha avslørt manipulering av lyttertall.
Tidaltriks? Dagens Næringsliv mener å ha avslørt manipulering av lyttertall. Foto: Skjermdump

Tidal manipulerte strømmetall for Beyoncé, Jay-Z og Kanye West

Flere hundre millioner avspillinger skal være manipulert for å øke markedsandeler i Tidal. Og det gjelder musikken til eierne av Tidal; Beyoncé, Kanye West og Jay-Z.

Triksing med strømming:

I følge DN har flere hundre millioner avspillinger blitt manipulert. De mener å kunne føre bevis for at mange abonnenter over hele verden har fått sin profil «hacket» for å øke antall avspillinger og følgelig artistens markedsandel. Utbetalingene fra strømmetjenestene er blant annet basert på markedsandeler, ikke antall avspillinger. Det betyr igjen at Beyoncé, Kanye West og Jay-Z har tatt penger som skulle gått til andre artister.

Eiere av Tidal

Norske Wimp ble for tre år siden oppkjøpt av hiphop-stjerna og forretningsmannen Jay-Z for nesten en halv milliard kroner og omdøpt til Tidal. Med på laget ble kona Beyoncé og Kanye West. Albumene The Life of Pablo av Kanye West og Lemonade av Beyoncé ble i 2016 lagt ut eksklusivt på Tidal og brøt rekorder med henholdsvis 250 millioner strømminger for West og 306 millioner for Beyoncé. I følge Dagens Næringsliv skal Tidal har brukt ekte kontoer til å manipulere lyttertallene og begge albumene kan ha blitt ført opp til 320 millioner ganger for mye. Det vises til abonnenter som må ha hørt på eksempelvis Lemonade 11 timer i døgnet for at dette i det hele tatt skulle kunne gå opp.

Avvises av Tidal

Tidal avviser at det skulle ha forekommet fusk og Lior Tibon i selskapet Project Panther LTD., som står som eier av Tidal, hevder det er forsmådde ansatte som driver med svertekampanje. De mener videre at DN driver med forfølging og trakassering av Tidal siden de også har skrevet en artikkel hvor de hevder at Tidal har blåst opp antallet abonnenter. DNs tall viser at antallet manipulerte strømminger og antallet registrerte strømminger på disse albumene har stor likhet.