Test: Eufonium fra slagverksfirma ⋆ Kontekst
Konsentrasjon: Egil Magnussen sjekker ut Adams E1. I bakgrunnen ser vi et utvalg av Adams’ messingblås.
Konsentrasjon: Egil Magnussen sjekker ut Adams E1. I bakgrunnen ser vi et utvalg av Adams’ messingblås. Foto: Even Finsrud

Test: Eufonium fra slagverksfirma

Slagverksprodusenten Adams har utvidet og laget en helt ny serie blåseinstrumenter. Vi tester eufonium – juff.

De fleste med fartstid i korps og brassband vil trolig forbinde Adams-navnet med slagverk. Men i de senere årene har de også engasjert seg i produksjon av trompeter, kornetter, flygelhorn, tromboner, tubaer og eufonium. Vi tok en titt og lytt på den siste instrumentgruppen. Til å veilede oss valgte vi eufonist – juffist – og kulturskolerektor ved Askøy kulturskole, Egil Magnussen. Til sammenligning hadde vi med oss et Yamaha-instrument og en Sterling Virtuoso.

Også messing utvikles

Adams satser på det profesjonelle markedet, og på forseggjorte kvalitetsinstrumenter. Som alle vet er konkurransen beinhard og musikere ofte konservative.

Vi har testa to modeller. E1 er laget i 0,6 millimeter tjukt metall, og det finnes en versjon i yellow brass (gul messing) og en versjon i sterling silver (en sølvlegering). E2-modellen har 0,8 millimeter tjukt metall og finnes kun i yellow brass.

Det finnes også en E3-modell, men den var ikke tilgjengelig til testen.

https://www.youtube.com/watch?v=HW4yBdu0Icw

– Selv om messinginstrumenter kan virke tilnærmet uslitelige, er det klart at særlig ventiler og mekanikk blir slitt etter mange år, sier Magnussen.

– Jeg har inntrykk av at nyere kvalitetshorn har bedre mekanikk enn de gamle. Det skjer jo en utvikling her òg. Til daglig spiller jeg på et Sterling Virtuoso-eufonium som jeg er veldig glad i, så jeg er spent på disse.

Magnussen putter Bach-munnstykket i E1 Yellow brass, spiller et par skalaløp og tester klang i både høyt og lavt register.

– Førsteinntrykket er lovende. De ser flotte og forseggjorte ut, og røper at dette er instrumenter for det profesjonelle markedet. De har fin klang og responderer lett, og funker supert over hele toneregisteret.

Lettspilte instrumenter

Magnussen plukker opp sterling silver-modellen. Rommet fylles med den runde, fine klangen av et kvalitetsinstrument. Eufonium er på mange måter hjertet i brassband-klangen. På denne modellen er det selve klangstykket som er i sterling silver.

– Instrumentet er litt tyngre og klangen føles større. Jeg må jobbe litt mer for å finne kjernen, men det er mye å gå på her.

Alle modellene er utstyrt med en såkalt trigger, som gjør at man kan finjustere intonasjonen.

– Ved enkelte toner må man jobbe mer med intonasjonen enn andre, men det ligger i instrumentets natur, og er en del av det å beherske det. Begge modellene jeg har spilt på nå er enkle å få fin klang i. De er lettspilte og gode, sier Magnussen.

Adams E1 Sterling Silver 0,6 mm bell. Silver plated. Pris: 82 875 kr
Adams E1 Sterling Silver 0,6 mm bell. Silver plated. Pris: 82 875 kr Foto:

Han spiller et solostykke for eufonium og vurderer klangen nøye. Rommet vi er i har litt romklang, som farger lyden noe, men som også gjør det mer naturlig å lytte til. Ingen rom er tross alt helt døde klangmessig.

– Denne er godt egnet til å spille sterkt på. Klangen er rund og fin med mye farge, og det er metallet som framkaller disse egenskapene. Siden det responderer så godt som det gjør, er det enkelt å finne sin egen klang i disse instrumentene, og det er noe av det viktigste en musiker kan gjøre.

Fordel med stor klang

Vi bytter til E2-modellen som er i yellow brass, og i tykkere metall. 0,8 millimeter tykt metall gir et tyngre instrument. Naturlig nok.

– Denne krever også en del luft. Men klangen er stor. Jeg opplever at det er en fordel når man må jobbe med luften i hornet for å oppnå en god klang. Dette instrumentet vil jeg tro vil kunne blande seg fint inn i klangen av et brassband. Siden man må bruke en del luft, er det også mindre sjanse for at instrumentet skal sprake, sier Magnussen.

Adams E2 Yellow brass 0,8 mm bell. Silver plated. Pris: 82 875 kr
Adams E2 Yellow brass 0,8 mm bell. Silver plated. Pris: 82 875 kr Foto:

Han spiller et par skalaer og runder av med en rekke lange toner.

– Jeg må jobbe litt for å bli kjent med det, men jeg har bare godt å si om disse instrumentene. Klangen er meget helhetlig – man beholder klangen over hele registeret. Det er fantastisk med nye, jevne instrumenter.

Alle modellene fra Adams er utstyrt med en justerbar «receiver». Det betyr at man enkelt kan justere lengden på instrumentets leadpipe (munnrør). Forskjellige munnstykker har forskjellige lengder, og det kan påvirke både klang og spillemotstand.

– Det påvirker klang og respons på toner. Den blir mer åpen når du skrur ut leadpipen, det vil si: slik oppleves det med mitt munnstykke.

Adams E2 Gold brass 0,6 mm bell. Lakkert. Pris: 85 775 kr
Adams E2 Gold brass 0,6 mm bell. Lakkert. Pris: 85 775 kr Foto:

Proff pris, proffe muligheter

I prinsippet er dette skreddersydde instrumenter, det vil si at du kan gjøre mange valg for å tilpasse instrumentet til deg og dine behov. Man kan, hvis man har mulighet til det, reise til Adams i Nederland og få det tilpasset ergonomisk. Ventiltyper kan justeres, vinkel og lengde på leadpipe, og mye mer. I tillegg kan man få med en Marcus Bonna-koffert.

Minus for løs kvartventil

Alt i alt ser Adams ut til å være et godt og nyskapende alternativ til de etablerte. Magnussen er fornøyd.

– Hvis det skulle være noe å kritisere, må det eventuelt være at kvartventil-låsen er avtakbar. På andre modeller er den en del av instrumentet, men Adams mener at det påvirker klang o g bruker en løs variant. Problemet er at den er lett å miste, og da kan du risikere å ødelegge ventilen når du pakker instrumentet ned i en trang koffert, sier han.

Testeren

• Egil Magnussen er kulturskolerektor ved Askøy Kulturskole.

• Han spiller i Strusshamn Musikkforening og i Bjørsvik Brass. Utdannet ved Griegakademiet og Bergen lærerhøgskole.

Adams

• Nederlandsk instrumentfabrikk, mest kjent for slagverk. Grunnlegger André Adams begynte som reparatør av messingblås.