TEST: Ergonomi for blåsere ⋆ Kontekst
Trompetist Martin Winter viser fram et hjelpemiddel fra Mouthpiece Visualizer.
Trompetist Martin Winter viser fram et hjelpemiddel fra Mouthpiece Visualizer. Foto: Even Finsrud

TEST: Ergonomi for blåsere

Blåsere er avhengige av at et lite sett muskler skal fungere optimalt. Vi har testet hjelpemidler for bedre luftbruk, leppe- og fingermuskulatur.

Det er viktig å varme opp, avlaste og trene musklene på en korrekt måte. I alle år har både messing- og treblåsere brukt teknikker for slikt, men i de senere år har det dukket opp en rekke hjelpemidler. Disse skal vi se nærmere på.

Eg ve te Bergen

Musikk-Miljø AS i Bergen har i mange år vært en bedrift med spesielt fokus på korps- og brassbandmiljøet, derfor var det naturlig å bruke deres kompetanse som utgangspunkt.

– Alle blåsere opplever at leppe- og ansiktsmuskulaturen lett blir sliten, derfor prøver vi å ha mange slike produkter i vårt sortiment, sier daglig leder Tone Renée Gjendemsjø Bjørkhaug.

– Produkter som egentlig er utviklet for å hjelpe lungesyke, kan med hell brukes av blåsere for å forbedre lungekapasitet og lignende. Målet er å styrke og avlaste muskulaturen og øke luftkapasiteten.

Kols og astma

For å hjelpe oss å finne fram i vareutvalget, fikk vi med oss en rekke bergensbaserte musikere. Først ut var Siri Aastad Kvaleid, som går andre året på Griegakademiet og studerer utøvende klassisk eufonium, og Jannicke Eide Ellingsen, masterstudent på samme instrument. Vi begynte med to produkter fra tyske Lungentrainer.de, Power Breathe og Ultra Breathe, som er laget for medisinsk bruk. Man stiller inn separat motstand på inn- og utpust og blåser. Poenget er å øke lungekapasiteten.

– Jeg liker begge disse og bruker dem ofte som en del av mine øvelser, sier Siri.

Ultra Breathe er enklere og rimeligere enn Power Breathe.

– Det er vanskelig å få nok motstand på Ultra Breathe, også synes jeg at munnstykket er for stort. Totalt sett er nok Power Breathe bedre, men den er også dyrest, sier Jannicke.

– Ofte overfører man ikke pusteøvelser til instrumentet. Disse produktene hjelper til å bevisstgjøre og lære oss å utføre øvelsene korrekt, sier Siri.

Leke?

Flow Ball ser ut som noe som kunne vært lagt ved en utgave av Donald, men man skal ikke la seg lure. Martin Winter, trompetist i Bergen Filharmoniske Orkester og dirigent for Manger Musikklag, kommer inn gjennom døren, iført regntøy. Han kjenner godt til Lungentrainers Flow Ball.

– Den fungerer slik at man blåser inn i et rør med en lett ball i andre enden. Så skal luftstrømmen sørge for at ballen svever kontrollert. Akkurat som leketøyet. Men meningen er at ved å kontrollere ballens høyde og stigning, så øver man på å kontrollere luftstrømmen og samtidig forbedre crescendostyringen, sier Martin.

Siri og Jannicke skal på øvelse og er på vei ut, omtrent samtidig som Martin ankommer. Ikke lenge etter dukker Patrik Randefalk, pedagog, dirigent og euphonist ved Eikanger-Bjørsvik Musikklag, opp.

P.E.T.E. Best?

Flere av produktene er ikke ment for å spille eller blåse, men for å utvikle muskulatur. Warburtons P.E.T.E. (Personal Embouchure Training Exerciser) er et eksempel på dette.

Inga Beate Bøe, klarinettist som går på videregående skole og deltar i Griegakademiets Unge Talenter-program, bruker P.E.T.E. regelmessig.

– Den fungerer slik at man plasserer den ene enden bak leppene og samtidig trekker i den. Målet er at leppene skal strammes slik at endestykket ikke forlater tennene. Snur man den, kan man bruke vekten til å vippe den opp og ned for å trene muskulaturen. Jeg synes denne fungerer utmerket, sier Inga Beate.

P.E.T.E. kommer i en messing- og en treblåsvariant og den lages i messing, sølv og plast.

Fingre

Ikke bare lepper og ansiktsmuskulatur skal trenes, men også fingre. Planet Waves Varigrip er en fjærbelastet fingertrener som nok assosieres mer med gitarister enn blåsere, men den er svært anvendbar for blåsere.

– Denne er for eksempel veldig bra når du er på tur. Poenget er å konsentrere seg på å kun øve grep og hvile leppene. Det er snakk om bevisstgjøring av fingerbruk og å utvikle muskulatur, sier Siri.

Støtte

Mange blåsere sliter med vond muskulatur på grunn av statisk holding av instrument­et. Finske Ergobrass har gjort noe med det.

– Det er rett og slett en fjærbelastet støtte som festes på instrumentet og plasseres i et belte. Det avlaster instrumentet og skal gi bedre holdning og følgelig bedre luftbruk, sier Tone Renée.

– Det finnes dem som sier at «hvis man ikke kan holde instrumentet, skal man heller ikke spille», men det mener jeg er en ganske dårlig holdning. Jeg bruker denne hele tiden, ellers får jeg vondt i arm og skulder, sier Siri.

– Jeg bruker den bare når jeg sitter, men den er perfekt for folk med ryggplager. Avlastningen gjør at man får lærebokkorrekt holdning. Men på grunn av beltet, er den vanskelig å bruke med kjole. Den sitter ikke like godt og ser litt merkelig ut, sier Jannicke.

– Eneste er at fjæren knirker og det er ikke bra når korpset spiller pianissimo, sier Siri.

Berp!

Navnet Berp låter som ettervirkningen av en bedre kveld på restaurant, men produktet er godt kjent og mye brukt av messingblåsere. Det er rett og slett en holder til munnstykket, som man fester på instrumentet. Poeng­et er å kunne øve fraser på munnstykket samtidig som  man bruker ventilene. Dette gjør en oppmerksom på luftbruk.

– Jeg bruker den for å bevisstgjøre hvordan jeg blåser og synes den er fin til øving og oppvarming, sier Jannicke før hun går.

– Jeg er ikke så glad i denne, sier Patrik

– Jeg bruker den heller ikke, sier Martin.

Berp har justerbar motstand og kan brukes på alle messinginstrumenter.

Pustekontroll

Lungentrainer lager mange produkter rettet mot pust- og lungekontroll, og Breath Builder er nok en variant. Den består av en plastflaske med et pusterør og en lett ball. Poenget er å løfte ballen med både innpust og utpust og klare å holde ballen jevnt svevende. Du kan variere motstanden med fingerhull.

– Denne bruker jeg mye. Stikkordet er kontroll, men dessverre er bruksanvisning­en kun på tysk, sier Martin.

Ambis og øvelse

Alle messingblåsere bruker munnstykket aktivt som en del av oppvarming og trening av ambis (embochure, ammasjør!) og derfor er det laget produkter som skal illudere motstanden i instrumentet. Jo-Ral er mest kjent for mutes, men de lager en forlenger med fingerhull for variabel motstand. For lærerbruk er Mouthpiece Visualizer et hjelpe­middel for lett å kunne se om eleven legger leppene korrekt mot munnstykket.

– Er blåserkollegiet konservativt, eller er de nysgjerrige på nye produkter?

– Det er nok ganske konservativt, men det er mer og mer vilje til å utforske nye ting, særlig blant de unge, sier Patrik.

Leppemassasje

Etter en slitsom spilling trenger blåsere å «spille seg ned», og det gjøres som oftest ved å blåse i leppene. Vibrass er et apparat som masserer leppene ved at man fester munnstykket på Vibrass og setter i gang apparat­et.

– Det handler om å få blodet tilbake til leppene. Pass på å ikke bruke den for mye, ikke lenger enn ti minutter, for da virker den mot sin hensikt, sier Martin.

– Den tar for mye kraft fra muskulatur­en, så man blir sliten om man varmer opp for lenge på den. To minutter er passe, sier Patrik.

Den leveres også med adapter til fagott og obo.

Styrketrening

Vi har sett at produkter som egentlig er utviklet til å hjelpe lungesyke, med hell kan brukes av blåsere. Hudson RCI er et slikt produkt. Det er rett og slett en blære til å blåse opp, og hensikten er selvfølgelig å øke lungekapasiteten.

– Den kommer både med 3–4 liters og 6–7 liters ball. Poenget er å blåse opp i én jevn og rolig utpust. Dette gjentas flere gang­er, og siden man resirkulerer luften, blir man ikke svimmel av den, sier Patrik.

Oppsummering

Det virker som det blant profesjonelle blåsere er en ganske høy bevissthet rundt bruk av hjelpemidler som støtter og bygger opp muskulatur og motorikk. Nysgjerrigheten har i hvert fall ført musikerne inn på andre arenaer for å finne produkter som egentlig er utviklet for å hjelpe andre.

IKKE SÅPEBOBLER: Trompetist Martin Winter viser fram et hjelpemiddel fra Mouthpiece Visualizer.

VEKTTRENING: Inga Beate Bøe med P.E.T.E.

KONTROLL: Siri Aastad Kvaleid med både instrument og Lungentrainers Breath Builder.

JO-RAL: En munnstykkeforlenger for variabel motstand. Firmaet er mest kjent for sine mutes.

BERP: Øv på instrumentet uten lyd. Her ser vi den ferdig montert.

Disse produktene har vi testet

Power Breathe

Produsent: Lungentrainer.de

Pris: kr 665,-

Importører: Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30

Den Lille Basun, Tlf.: 22 46 20 77

Ultra Breathe

Produsent: Lungentrainer.de

Pris: kr 395,-

Importører: Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30

Den Lille Basun, Tlf.: 22 46 20 77

Breath Builder

Produsent: Lungentrainer.de

Pris: kr 295,-

Importører: Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30

Den Lille Basun, Tlf.: 22 46 20 77

Flow Ball

Produsent: Lungentrainer.de

Pris: kr 49,-

Importører: Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30

Den Lille Basun, Tlf.: 22 46 20 77

P.E.T.E

Produsent: Warburton Music Products

Pris: kr 295,- (sølvmodell)

Importører: Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30

Den Lille Basun, Tlf.: 22 46 20 77

Borg Musikk DA, Tlf.: 69 15 15 21

Varigrip

Produsent: Planet Waves

Pris: kr 185,-

Importør: Gulmoen og Engh AS,

Tlf.: 64 86 20 00

Ergobrass

Produsent: Ergobrass Support System

Pris: kr 1370,- (Euphonium)

Importører:

Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30

Den Lille Basun, Tlf.: 22 46 20 77

Borg Musikk DA, Tlf.: 69 15 15 21

Berp

Produsent: Musical Enterprises

Pris: kr 390,-

Importører: Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30

Den Lille Basun, Tlf.: 22 46 20 77

Borg Musikk DA, Tlf.: 69 15 15 21

Jo-Ral

Produsent: Jo-Ral

Pris: kr 330,-

Importører: Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30

Den Lille Basun, Tlf.: 22 46 20 77

Borg Musikk DA, Tlf.: 69 15 15 21

Mouthpiece Visualizer

Produsent: Bach

Pris: kr 330,-

Importører: Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30

Den Lille Basun, Tlf.: 22 46 20 77

Borg Musikk DA, Tlf.: 69 15 15 21

Hudson RCI

Produsent: Lungentrainer.de

Pris: kr 395,-

Importør: Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30

Vibrass

Produsent: Vibrass Lederer K-G

Pris: kr 975,-

Importør: Musikk-Miljø AS, Tlf.: 55 23 60 30