Terje Boye Hansen får kongelig heder ⋆ Kontekst
Terje Boye Hansen
Terje Boye Hansen Foto: Tom Henning Bratlie

Terje Boye Hansen får kongelig heder

En nestor i norsk musikkliv – Terje Boye Hansen er tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats.

Bak tildelingen ligger en lang karriere som opera- og konsertdirigent, samt en viktig innsats for å hente fram igjen lite spilte eller helt uspilte norske musikkverker. Dette melder Den Norske Opera & Ballett i en pressemelding.

Boye Hansen har også en fortid som fagottist, og har blant annet vært solofagottist i Operaen på 80-tallet. I 1992 reiste han seg fra sin plass i orkesteret og tok steget opp på dirigentpodiet, og der har han befunnet seg siden. Han ble først ansatt som dirigent i Den Norske Opera, og fikk hovedansvar for Riksoperaen. Siden har han ledet et stort antall turnéforestillinger og lokale oppsetninger av operaer og operetter. Flere viktige norske ballettsatsinger står også på repertoaret, slik som Stormen av Arne Nordheim og Glen Tetley og Volven av Synne Skouen og Kjersti Alveberg.

Boye Hansen har også vært aktiv i å drive opera og konsertvirksomhet på nye scener, og i 1998 var han en av grunnleggerne av Oscarsborg Operaen. I årene 2001–2006 var han sjefdirigent ved Kristiansand Symfoniorkester.

Terje Boye Hansen har lagt ned et svært omfattende arbeid for å gjøre uoppførte eller lite oppførte verker fra norsk musikkhistorie kjent for dagens publikum. Særlig har han løftet fram norsk romantisk musikk fra tiden omkring det forrige århundreskiftet.

På grunn av korona-situasjonen, er den formelle utdelingen av medaljen utsatt på ubestemt tid.