Syv flygler ble festival ⋆ Kontekst
Flygelfestival: Det var alle flyglene i regionen som ga ideen om å arrangere en egen pianofestival, sier Knut Kirkesæther. Se kart over flyglene nederst i saken.
Flygelfestival: Det var alle flyglene i regionen som ga ideen om å arrangere en egen pianofestival, sier Knut Kirkesæther. Se kart over flyglene nederst i saken. Foto: Privat

Syv flygler ble festival

Lofoten har 24 000 innbyggere og sju konsertflygler. Det er mindre enn 13 mil mellom alle sju. Sånt blir det pianofestival av.

– Med flaks kommer det åttende Steinway-flygelet på plass i Lofoten snart, sier Knut Kirkesæther, daglig leder i Lofoten internasjonale kammer- og pianofestival.

For åtte år siden var det ikke et eneste offentlig flygel i Lofoten. Nå er det konsertflygler omtrent i hver eneste lille kirke, og tettheten er større enn noe annet sted i verden. Det er ikke brukt en eneste offentlig krone på flygelinnkjøpene.

– Dette er norsk misunnelse på sitt beste. Når én kirke har fått et flott konsertflygel, vil nabokirka også ha, sier Knut Kirkesæther og humrer.

Holder ikke med syv

Nå arbeider han for å få på plass et åttende og kanskje også et niende flygel. Det ene er tiltenkt kirken i Henningsvær, det andre kulturhuset som skal innvies i Leknes til høsten.

– Holder det ikke med syv konsertflygler i denne regionen?

– Syv flygler i Lofoten er topp. Men gode konsertlokaler trenger vi overalt, sier Kirkesæther.

Lagde festival

Han synes det er fantastisk å kunne tilby førsteklasses instrumenter til utøverne som inviteres til Lofoten internasjonale kammer- og pianofestival. De to festivalene alternerer annethvert år.

– Det var alle de tipp topp flyglene i regionen som ga ideen om å arrangere en egen pianofestival, sier Kirkesæther.

Lofoten pianofestival ble første gang arrangert sommeren 2014 og holdes for andre gang nå til sommeren. Da skal alle de syv, muligens åtte, flyglene tas i bruk. Ett av flyglene skal også være det beste i verden.

– Flygelet som står i Borge kirke har vært brukt av Leif Ove Andsnes til plateinnspilling. Det flygelet er virkelig godt, sier Kirkesæther.