SVs Øvstegård om Raja-kommentar: – Det er ganske talende for holdningene til regjeringen ⋆ Kontekst
SVs Freddy André Øvstegård mener at de som arbeider i kultursegmentet må bli sett på som arbeidsfolk. – Koronastøtteordningene har truffet dårlig for denne gruppa, mener han.
SVs Freddy André Øvstegård mener at de som arbeider i kultursegmentet må bli sett på som arbeidsfolk. – Koronastøtteordningene har truffet dårlig for denne gruppa, mener han. Foto: SV

SVs Øvstegård om Raja-kommentar: – Det er ganske talende for holdningene til regjeringen

Abid Rajas uttalelse om at kulturarbeidere «egentlig vil forfølge sitt kall» fikk en del til å heve øyenbrynene på sosiale medier.

I en uttalelse til Musikkultur skrev kulturminister Abid Raja forrige uke om kulturarbeidere som «vil forfølge sitt kall profesjonelt». Dette vakte reaksjoner både på sosiale medier og hos SVs stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård:

– Det er ganske talende for holdningen til regjeringen at man fortsatt mener at folk i kultursegmentet har et kall. Nå må vi begynne å se på dem som arbeidsfolk som trenger en trygg arbeidsplass med skikkelige rammer, ikke som noe annerledes, sier Øvstegård.

Rajas kommentar kom som følge av en Oslomet-undersøkelse som viste at kulturarbeidere opplever at kompensasjonsordningene treffer dårlig.

Øvstegård er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

– Historien om koronastøtteordningene er en varslet tragedie og dette har SV og en rekke aktører påpekt siden mars i fjor.

– Det er flere feil i ordningene, men vi påpekte tidlig at både kompensasjonsordningen og stimuleringsordningen satte krav som passet dårlig med det virkelige liv. I tillegg tok det lang tid før ordningen gjaldt underleverandører. Hullene og manglene var store og flere er fortsatt ikke tettet, sier Øvstegård.

Ordningene blir lagt ut for sent

Ordningene har flere begrensninger som gjør at effektene av dem slår skjevt ut. Det kan være snakk om økonomiske tak og avgrensninger på hvem som kan få støtte.

– Det viktigste er å gi forutsigbarhet. Vi har sett flere ganger at ordningene blir lagt ut for sent til at bransjen kan områ seg. I tillegg vil flere av ordningene utløpe i oktober og jeg anser det ikke for umulig at vi fortsatt må leve med smittevernstiltak et stykke utover høsten. Hvordan skal bransjen forholde seg til det? SV mener at ordningene må vare ut året, sier Øvstegård.