Svensk Guldbagge-filmpris til norsk komponist i samisk dokumentar ⋆ Kontekst
Notis

Svensk Guldbagge-filmpris til norsk komponist i samisk dokumentar

Det ble to gjeve Guldbagge-priser til den samiske dokumentarfilmen «Historjá – Broderi for Sápmi», om den samiske kunstneren Britta Marakatt-Labba.

Filmen, som har Thomas Jackson som regissør, vant Guldbagge som beste dokumentarfilm for sin skildring av kunstneren og aktivisten Britta Marakatt-Labba, medgrunnlegger av Masigruppen og Samisk Kunstnerforbund.

Dokumentaren sikret også en Guldbaggepris til Norge – siden originalmusikken er komponert av Eirik Havnes. «Historjá – Broderi for Sápmi» er musikerens debut som filmkomponist.

Havnes var med i Jacksons forrige film «Den indre skogen» med sitt Polyfonatura-prosjekt, der han reiste rundt i Norge og tok opp naturlyder som han senere prosesserte. Dette ble skildret i dokumentaren «Polyfonatura» fra 2019. Derfor ba regissøren ham om å lage musikken til «Historjá – Broderi for Sápmi», ifølge Sunnmørsposten.

Også i musikken til den samiske dokumentaren er naturlyder en vesentlig del av komposisjonen.

«Historjá – Stygn for Sápmi» som den svenskproduserte filmen heter på originalspråket, blander naturbilder og arkivmateriale. Den gir et innblikk både i Britta Marakatt-Labbas virke, så vel som i samisk historie og hvordan klimaendringene truer livsgrunnlaget til den samiske kulturen.

Filmen tar utgangspunktet i Marakatt-Labbas hovedverk «Historjá» fra 2007, et 24 meter langt broderi som kombinerer elementer fra et samisk mytisk univers med referanser til samisk historie og hverdagsliv. Verket henger på Universitetet i Tromsø.