Stryker sprit fra raideren ⋆ Kontekst
Tar ansvar: Artister som kommer til Steinkjerfestivalen sender ofte raider over hva de forventer å finne bak scenen. Da stryker festivalsjef Svein Bjørge store mengder alkohol fra listen.
Tar ansvar: Artister som kommer til Steinkjerfestivalen sender ofte raider over hva de forventer å finne bak scenen. Da stryker festivalsjef Svein Bjørge store mengder alkohol fra listen. Foto: Silje Kolaas

Stryker sprit fra raideren

Når festivalsjef Svein Bjørge går gjennom artistenes krav til hva de forventer å finne bak scenen under Steinkjerfestivalen, stryker han krav om sprit og kasser med vin og øl.

– Konsertarrangører har også et ansvar for artistene. Steinkjerfestivalen er nok mer bevisst enn mange andre festivalarrangører, spesielt her i «festregionen» Trøndelag, sier Svein Bjørge, daglig leder i Steinkjerfestivalen, som foregår i juni.

Da festivalen ble starta for ti år siden, satte ledelsen seg ned og diskuterte hvilken profil de ønsket på festivalen med tanke på alkohol og rus. De bestemte seg for å være strenge.

– Det har kostet oss mye kjeft og en god del publikummere, men det er et valg vi har valgt å stå ved, sier Bjørge, som også har omtalt bransjens alkoholvaner i avisen Vårt Land.

Han har mangeårig erfaring fra plateselskap, fra verv i Norsk Rockforbund, og i senere år har han vært festivalleder i Steinkjer og for Tons Of Rock i Halden.

Når vilkårene for festivalopptredenen forhandles med artistene, går han nøye gjennom kravene.

– Jeg stryker alltid sprit og begrenser antall kasser vin og øl. Mengden alkohol artistene ber om tilsvarer enkelte ganger en solid fest for 20 personer. Skulle de fem i bandet drukket det opp, burde en lege være til stede, så drøyt er det, sier han.

Forherligelse av alkohol

Seigmen skal spille på Steinkjerfestivalen, og gitarist Sverre Økshoff (43) synes det er bra at arrangøren tar ansvar. Han har opplevd hvor galt det kan gå når alkoholforbruket flyter ut.

– Mange musikere har drukket mer enn meg, men jeg tålte det ikke. Jeg ble ikke alkoholiker, men jeg hadde alvorlige problemer og gjorde ting i rus som ikke var bra. Jeg har sparka høl i vegger og vært med på å rasere sceneområdet når vi har festa etter konserter. For min egen del skulle jeg ønske noen hadde begrenset alkoholvolumet da jeg var yngre, sier han.

Han vet at det er kontroversielt for en arrangør å tørre å ta den rollen.

– Særlig utenlandske band har de utroligste krav. Et band på Quartfestivalen krevde jo seilbåt på raideren, så jeg kan forestille meg at det blir rabalder når alkohol strykes fra listen og arrangøren sier: «Nei, du får ikke konjakk….»

For Sverre ble de personlige hendelsene så alvorlige at han måtte bryte med bandet og gå i terapi. Da bandet igjen ble forenet i 2006, var det med endrede alkoholvaner.

– Selv om jeg nå har et avklart forhold til alkohol, er det til tider fortsatt vanskelig, og jeg synes det er viktig at noen tør å si «dette er feil». Jeg har vært på mange festivaler hvor det står kurver med sjokolade, frukt og «hundretusen» ølbokser bak scenen. Det er en forherligelse av alkohol hele tiden, sier Sverre.

– Noen synes vi er vrange

I løpet av de ti årene Bjørge har vært sjef for Steinkjerfestivalen har han opplevd en viss endring i musikeres holdning til alkohol.

– Det var mer krangler om alkohol for fem år siden. Kravet om alkohol backstage var nok del av «sex, drugs and rock’n roll»-myten fra 80- og 90-tallet. Reaksjonene vi har fått fra agentene er delte, noen synes vi er vrange, mens andre synes det er suverent at vi tør sette grenser. Selv er de enige, men kanskje ikke tøffe nok til å ta diskusjonen med artistene, sier Bjørge.

Nå opplever han at artistene er blitt mer seriøse, det er sjelden han ser noen gå fulle på scenen.

– Inntaket av alkohol begrenser seg normalt til en eller to pils før opptreden, men stadig flere har også nulltoleranse på alkohol før de går på scenen. Det ser ut til at rocken er blitt en sunnere bransje, både blant norske og utenlandske artister, sier han og legger til:

– Det er faktisk arrangørenes ansvar å si fra om at det ikke skal være flatfyll bak scenen, men at konserten er en jobb. Jeg er absolutt ingen alkoholmoralist, men skal du som artist levere en bra opplevelse, må du være skjerpa. Man er ikke like skjerpa med flere øl innabords. Og det er ikke tøft med alle som er døde på veien – vi skulle hatt Jimi Hendrix, Janis Joplin og Kurt Cobain i mange år til, sier Bjørge.

Bandmedlemmene i Seigmen forstod tidlig i karrieren at de ikke ville holde lenge som band hvis de skulle drikke før konsert. Etter en skjebnesvanger konsert, ba manageren om alkoholstopp før opptreden. Musikerne kom til tomt kjøleskap bak scenen.

– Vi er glad for at manageren vår, Øystein Ronander tok grep. Han har vært med å gi oss en proff innstilling til det vi gjør. Nå nipper vi lett i champagne for å roe nervene før vi går på, og under ekstranummeret åpner vi en ølboks og skåler, forteller Sverre Økshoff.

Må kjøpe fra bar

Christoffer Rød, festivalsjef for Slottsfjell gjennom 13 år, sier han aldri er blitt stilt i den situasjonen at han har måttet begrense artistenes alkoholinntak.

– Jeg opplever artistene våre som profesjonelle. I standard-raideren vi setter opp, inngår ikke alkoholenheter. Vi har bar bak scenen hvor artistene kan kjøpe alkohol. Vi har hundre band på scenen, og vi kan ikke forholde oss til artistenes alkoholvaner, sier Rød.

Han understreker at han som arrangør bryr seg om at showet de har solgt gjennomføres med kvalitet, men at han ikke ønsker å regulere hvor mye artistene drikker.

– Er det kulturforskjeller mellom festivaler og fylker som gjør at alkohol er et større problem noen steder?

– Steinkjerfestivalen er en sjangerfestival og mer rock’n roll enn Slottsfjell, og det er jo mulig at noen av artistene påvirkes av hvilket fylke de opptrer i, flirer Rød.