Strykekvartetten Opus13 vant klassisk millionstipend ⋆ Kontekst
Notis

Strykekvartetten Opus13 vant klassisk millionstipend

For første gang har en strykekvartett vunnet det klassiske musikkstipendet på én million kroner som deles ut årlig.

Opus13 består av fiolinistene Sonoko Miriam Welde (26), som i 2016 vant millionstipendet alene, og Edvard Erdal (26), bratsjspiller Michael Andreas Grolid (25) og Daniel Thorell (25) på cello.

Millionstipendet, som Equinor står bak, skal bidra til «å fremme og stimulere mottagerens karriere og utviklingsmuligheter internasjonalt».

– Det er en imponerende liste over anerkjente artister som har mottatt stipendet tidligere, og det er en stor ære for oss å være en del av dette, sier Opus13-medlemmene i en felles uttalelse.

Ifølge pressemeldingen er det et tøft marked med mange gode kvartetter, men de fire utøverne lar seg ikke avskrekke:

– Kvartett er en fantastisk læringsarena både når det gjelder litteratur, samspill og medmenneskelighet. Vi tror samspill er en av de viktigste delene i en strykers musikkutdannelse, uavhengig av karriereretning, sier Welde, Erdal, Grolid og Thorell.

Nå er planen å spille mer på internasjonale scener, og det er kontakt med arrangører i både Asia og Nord-Amerika. Juryen mener ifølge pressemeldingen at Opus13 har noe «særegent og unikt» som kan gjøre dem attraktive internasjonalt.

Faktaboks: Equinors talentstipend i klassisk musikk 

  • •Equinors talentstipend i klassisk musikk deles ut årlig og har en verdi på én million kroner. 
  • Stipendet er Norges største innen klassisk musikk og en del av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter, der Equinor støtter unge talenter innen idrett, kultur og realfag. 
  • Utbetalingen skjer over fire år, og formålet er å bidra til å fremme og stimulere mottakerens karriere og utviklingsmuligheter internasjonalt.