Stortinget avviser omstridt lovforslag ⋆ Kontekst
Seier: Musikkorganisasjonenes aksjon #utenmusikk har satt søkelys på hvor viktig opphavsretten er for norske musikere og artister.
Seier: Musikkorganisasjonenes aksjon #utenmusikk har satt søkelys på hvor viktig opphavsretten er for norske musikere og artister. Foto: Mona Askerød

Stortinget avviser omstridt lovforslag

Stortinget avviser å ta den omstridte opphavsrettsparagrafen inn i den nye åndsverkloven, ifølge NRK. – Vi er overraska, og veldig veldig glade, sier MFO-leder Hans Ole Rian.

– Dette er en seier for musikkorganisasjonene, jubler Rian. Fredag ettermiddag ble det klart at Stortinget avviser å ta inn den omstridte paragraf 71 i forslaget til ny åndsverkloven, som regjeringen har lagt fram. Paragrafen sier at opphavsretten til et verk blir overdratt til arbeidsgiver eller oppdragsgiver.

Å si at paragrafen har vært omstridt, er egentlig en underdrivelse. Kunstnerorganisasjonene har aksjonert og protestert, og mest oppmerksomhet fikk musikkorganisasjonene, som satte i gang #utenmusikk-kampanjen, der artister fjernet lyden fra musikkvideoene i protest.

NRK skriver at lederen i Stortingets familie- og kulturkomite Svein Harberg spurte kulturministeren om det ville ha negative konsekvenser å ikke ta med den nye paragrafen i loven. Svaret var nei. Dermed forteller Harberg at det var flertall i komiteen for å trekke paragrafen.

– Det er greit å få bort den tvilen, for intensjonen har vært å ivareta kunstnernes interesser, sier han til NRK.

– Det er godt å se at demokratiet fungerer. Og at det hjelper å si fra, sier Rian.

Les hele saken på nrk.no her