Stor støtte til Forsvarets musikk ⋆ Kontekst
FANER: Minst 200 faner fra musikkorps og skolekorps fra hele landet dannet kulisse for markeringen. Og MFO-fanen. MFO var arrangør av markeringen.
FANER: Minst 200 faner fra musikkorps og skolekorps fra hele landet dannet kulisse for markeringen. Og MFO-fanen. MFO var arrangør av markeringen. Foto: Rune Eriksen

Stor støtte til Forsvarets musikk

Plassen foran Stortinget var i ettermiddag fylt opp av bortimot 500 mennesker som ville protestere mot kuttene regjeringen vil gjøre i Forsvarets musikk.

– Det er en skandale hvis de som bestemmer i landet får lov å fortsette som de gjør, sa trompetist Tine Thing Helset. Under ettermiddagens markering til protest mot kutt i Forsvarets musikk, ble betydningen Forsvarets musikk har for korps- og musikk-Norge tydelig understreket, både i toner og ord. Helset kaller seg selv et barn av korps, og begynte å spille i Sofiemyr musikkorps.

– Jeg hadde aldri vært der jeg er i dag uten korps, sa Helset.

BARN AV KORPS: – Det er skandale hvis de som bestemmer får fortsette med det de gjør, sa Tine Thing Helset, før hun spilte tango sammen med musikere fra flere av forsvarskorpsene.
BARN AV KORPS: – Det er skandale hvis de som bestemmer får fortsette med det de gjør, sa Tine Thing Helset, før hun spilte tango sammen med musikere fra flere av forsvarskorpsene. Foto: Rune Eriksen

Minst 200 korps

Landets musikkorps hadde virkelig mobilisert for å vise sin støtte. Minst 200 faner fra skole- og musikkorps lagde ramme rundt arrangementet foran Stortinget. Her markerte musikk- og kulturnorges sin protest mot å legge ned to av forsvarskorpsene og 63 musikerstillinger, slik regjeringen har foreslått i sin langtidsplan for Forsvaret, og som også er fulgt opp i forslaget til statsbudsjett for 2017.

FORSTÅR IKKE: Raseringen av Forsvarets musikk handler ikke om å spare penger. Det handler om manglende forståelse fra regjeringen og forsvarssjefen for den unike betydningen Forsvarets musikk har både nasjonalt og regionalt, sa MFO-leder Anders Hovind.
FORSTÅR IKKE: Raseringen av Forsvarets musikk handler ikke om å spare penger. Det handler om manglende forståelse fra regjeringen og forsvarssjefen for den unike betydningen Forsvarets musikk har både nasjonalt og regionalt, sa MFO-leder Anders Hovind. Foto: Rune Eriksen

Struper kulturen

Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) arrangerte markeringen. Flere sentrale aktører i kulturnorge holdt appeller, og appellene kretset rundt betydningen korpsene har for landet generelt, og kulturnorge spesielt.

MFO-nestleder Anders Hovind satte stemningen med kveldens første appell.

– Siden 1818 har korpsene vært forsvarets fremste instrument i omdømmebygging og en grunnstein i byggingen av kulturnasjonen Norge. Det er derfor helt ufattelig at forsvaret har råd til å strupe sin egen kultur på denne måten, sa Hovind

PLUSS: Man kan like gjerne si at korpsene gir overskudd, og at de gir avkastning langt utenfor landets grenser, sa rektor Peter Tornquist ved musikkhøgskolen.
PLUSS: Man kan like gjerne si at korpsene gir overskudd, og at de gir avkastning langt utenfor landets grenser, sa rektor Peter Tornquist ved musikkhøgskolen. Foto: Rune Eriksen

Rektor Peter Tornquist ved Norges Musikkhøgskole appellerte direkte til Høyre.

– Kanskje er det sant at forsvarskorpsene er et lite minus i budsjettet. Men man kan like gjerne si at korpsene gir overskudd, og at de gir avkastning langt utenfor landets grenser. Forsvarets musikk handler ikke bare om Forsvaret. Det handler om Norge og alt som betyr noe. De betyr noe for skolene, byene, næringslivet og når vi skal vise oss fram i utlandet. Jeg har trodd at Høyre brydde seg om alt dette, og om kvalitet, sa Tornquist.

Karl Ole Midtbø fra Norges Musikkorpsforbund fremhevet Forsvarets samfunnsansvar.

– Da vi var i forsvarskomiteen på Stortinget og fremmet våre synspunkt, ble vi spurt om vi var kommet til feil komite, og at dem vi snakka for hadde med samfunnet å gjøre, ikke med Forsvaret. Men jeg trodde da Forsvaret var en del av samfunnet, sa Midtbø, til en av kveldens mange applauser.

DIREKTE: Venstre-leder Trine Skei Grande (i midten) sendte arrangementet direkte på facebook.
DIREKTE: Venstre-leder Trine Skei Grande (i midten) sendte arrangementet direkte på facebook. Foto: Rune Eriksen

Opprør

Musikkinnslagene underveis spilte på opprør og samarbeid. Tine Thing Helset spilte sammen med musikere fra Forsvarets Stabsmusikkorps, Sjøforsvarets musikkorps, Luftforsvarets musikkorps, Forsvarets Musikkorps Nord-Norge og Kongelige Norske Marines Musikkorps. Korpsmusikerne spilte også blant annet Sæveruds Kjempeviseslåtten, som komponisten selv omtalte som en opprørsballade, og som ble skrevet i patriotisme under annen verdenskrig. De samme musikerne spilte med Hilde Louise Asbjørnsen på låta Alaska, med det for anledningen passende refrenglinja «No e det like før det smell!»

Er ikke vedtatt

Konferanserier Åse Kleveland minnet om at verken statsbudsjettet eller forsvarets langtidsplan er vedtatt i Stortinget.

– Langtidsplanen har ikke vært gjennom en vanlig politisk prosess. Vi vet ikke synspunktene de har her inne i det store huset, sa hun og pekte på Stortinget rett bak.

Da Venstre-leder Trine Skei Grande gikk på scenen som eneste stortingspolitiker, var det ikke minst for å takke de fremmøtte for dytten når hun nå skal gå i forhandlinger om både Forsvarets langtidsplan og statsbudsjettet.

– Vi som synes dette er viktig trenger hjelp og støtte. Takk for at dere bidrar med det, sa Grande.

Les også:

Skuffelse og sinne over nedleggelser i Forsvarets musikk

Musikk-Norge til forsvar for Forsvarets musikk

Dirigentene protesterer

Sjefen for Forsvarets musikk: Dette er en veldig alvorlig situasjon

Skei Grande: Selvsagt skal vi ikke legge ned noen korps

Forbundslederen: Forsvarets musikk kveles langsomt

Høyre vil bevare forsvarskorpsene

Kulturrådets ærespris til Forsvarets musikk