Span: Vi betalte Bernhoft 2000 kroner per jobb ⋆ Kontekst
Span med Jarle Bernhoft i front poserer for fotografen
Span med Jarle Bernhoft på vokal i 2004, da de sto på terskelen til det virkelig store. Foto:Søren Solskjær
Podkast

– Vi så på hele duden at han hadde noe kjipt å fortelle

De var rockestjerner som fikk den store USA-kontrakten, men som ikke grep sjansene. Og så sluttet Jarle Bernhoft før en stor turné.

Begynnelsen av 2000-tallet var en slags gullalder i norsk rock. Span hadde brukt ti år på veien i Norge og Storbritannia før de slapp debutalbumet Mass Distraction i 2004, som etter hvert solgte til gull.

Kvartetten med Jarle Bernhoft på vokal hadde internasjonal appell, noe som ble bekreftet gjennom platekontrakter med Island Records i Storbritannia og Interscope i USA. Debutalbumet ble produsert av Foo Fighters-produsenten Gil Norton, og gjengen kunne ha fått enda flere stjernenavn til å hjelpe dem til «å breake» USA.

Men i den nyeste episoden av Popkammeret forteller Fridtjof «Joff» Nilsen og Kim Nordbæk om hvordan de pent avviste den hjelpen:

– Når du sitter i lokalene til Interscope i Los Angeles, og de sier at dere kan skrive med hvem som helst, vi kunne fått inn Dave Grohl til å skrive sanger med oss, og vår respons er å bli snurte fordi de ikke tror vi kan gjøre det bra nok selv …

– … i ettertid er det helt føkkings gjøk å drive med. Hvor dum er du da?!

Hør hele episoden her i artikkelen.

Men etter utstrakt turnering i inn- og utlandet, samt andrealbumet Vs Time, hadde stemmen til Bernhoft fått nok av rock og skrik.

Bernhoft forlot bandet i 2005. I Popkammeret forteller Nilsen og Nordbæk om da vokalisten fortalte dem nyheten:

– Det var som tatt ut av en film. Vi kjørte ut til Katten i Oslo. Han satt på en ensom stol på en platting og så utover Bunnefjorden. Og vi så på hele duden at han hadde noe kjipt å fortelle.

Bernhoft forlot bandet, uten at det ble offentliggjort, og ble enige med resten av Span om å gjøre jobbene de allerede var booket til.

– Vi fant ut av vi måtte gjøre de 70 jobbene. Men da hadde Jarle sluttet i bandet, så han fikk hyre. Ganske dårlig betalt, 2000 kroner per jobb. Og så fant vi ut at vi måtte gjøre en siste finale på Rockefeller, fordi det føltes litt rart å avslutte på en ungdomsklubb i Florø.

Span i 2024
Baby’s comeback: Span i 2024. Foto:Tommy Kristiansen

Men snaut tyve år senere har de funnet sammen igjen.

Denne episoden tas opp noen få dager før Spans første reunionkonsert – på nettopp Rockefeller. Låtskriver gitarist og korist Fridtjof Joff Nilsen og låtskriver, korist og bassist Kim Nordbæk kommer på besøk til Popkammeret.

Hør episoden her i artikkelen eller der du hører podkast senere denne uken.