Skei Grande til MFO-landsmøtet: Det hadde vært lettere om Forsvarets Musikk var under ett departement ⋆ Kontekst
Kulturminister Trine Skei Grande gjestet landsmøte i Musikernes Fellesorganisasjon.
Kulturminister Trine Skei Grande gjestet landsmøte i Musikernes Fellesorganisasjon. Foto: Marte Bjerke/Musikkultur

Skei Grande til MFO-landsmøtet: Det hadde vært lettere om Forsvarets Musikk var under ett departement

Musikerne i Forsvaret lever i usikkerhet etter flere kutt. – Det hadde vært lettere om Forsvarets musikkorps lå i ett departement, ikke to som i dag, mener kulturministeren.

Forsvarets musikkorps feirer 200 år i år. «Jubileumsgaven» er nedskjæringer i bevilgningene med fire dirigentstillinger og åtte musikerstillinger færre. Samtidig kuttes de løpende bevilgningene. Nytt de to siste årene er at 40 prosent av bevilgningen til fire av korpsene kommer over Kulturdepartementets budsjetter.

Les også:Historisk store nedskjæringer i Forsvarets musikk

Da kulturminister Trine Skei Grande (V) gjestet landsmøtet til MFO (nå Creo) i Drammen, ble hun utfordret på hva hun mener kan gjøres for å sikre at forsvarskorpsene kan utføre både sitt forsvarsoppdrag, sine kulturforpliktelser og sitt samfunnsmandat.

– Vi i Kulturdepartementet må forholde oss til de avgjørelsene som tas i Forsvarsdepartementet, og der er dette bare en liten del av mange store avgjørelser. Nå har Stortinget bestemt at det skal deles. Derfor har forsvarsministeren og jeg satt oss ned for å legge en felles strategi for kultursatsingen som ligger mellom Kulturdepartementet og Forsvarsdepartementet, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) til FriFagbevegelse.

Les også: Forsvarer kuttene i Forsvarets musikk

– Lettere for dere

– Jeg befinner meg i en uholdbar situasjon. Jeg skal finansiere 40 prosent av budsjettet til Forsvarets musikkorps. Hadde jeg vært sjef for hele virksomheten hadde det vært lettere for dere å få penger. Det blir litt som å velge mellom kuler og krutt og den som skyter. Sammen med forsvarsministeren jobber jeg med å finne ut hvordan vi kan klare å løfte kulturdelen i Forsvaret, sa kulturministeren i sin tale til MFO-landsmøtet.

Hun forklarer det slik overfor FriFagbevegelse:

– Problemet er at dette er delt i dag. Da må vi bare stille opp med 40 prosent av det som bevilges av Forsvarsdepartementet. Jeg tror det ville vært enklere om det bare var én sjef. Om det er forsvarsministeren eller kulturministeren, må de ansatte i korpsene være med på å avgjøre. Hvis de ønsker å være i forsvarsstrukturen, kommer vi til å følge det, sier Skei Grande.

Hun vil ikke svare på hva hun mener vil være best.

– Forsvarsmessig handler det om identitet, om seremonier og helt andre ting enn for Kulturdepartementet. For oss handler det om å ha musikere spredt utover hele landet. Det er en viktig kjernegruppe for kulturskolestrukturen vår, det er en viktig kjernegruppe for andre profesjonelle musikkuttrykk, også korps. Og de spiller en viktig rolle kulturpolitisk, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vi har størst tilhørighet hos Forsvaret, sier Arild Ovrum..
– Vi har størst tilhørighet hos Forsvaret, sier Arild Ovrum.. Foto: Marte Bjerke/Musikkultur

Være hos Forsvaret

Forsvarets musikk omfatter i dag fem profesjonelle musikkorps, i Oslo, Bergen, Trondheim, Harstad og Horten.

Arild Ovrum er på landsmøtet som styremedlem i MFO Vestfold, Buskerud og Telemark, men er også hovedtillitsvalgt for musikerne i et annet LO-forbund, Norges Offisersforbund (NOF).

– Hele kulturen rundt Forsvarets musikk er jo at det er militært. I år har vi 200-årsjubileum og hele kulturen vil bli rokket ved hvis vi blir gjort om til sivile korps, sier Ovrum, som jobber som tubaist i Marinemusikken i Horten.

På 70-tallet ble de svenske militærkorpsene gjort til sivile distriktskorps. De ble senere nedlagt ett etter ett.

– Vi er redd for at dette vil skje i Norge også, sier Ovrum.

Han ser ikke problemet med at det er to sjefer for korpsene.

– Ikke slik jeg ser det nå. Forsvarsdepartementet er mer knipne på økonomien enn Kulturdepartementet. Vi er et lavbudsjettprosjekt. Vi reiser rundt og spiller på små steder. Det er vi helt innforstått med. Men de siste fire årene er det kuttet 25 millioner kroner i budsjettene. I budsjetter som er knipne fra før, er det ganske dramatisk. For neste år er det kuttet 14 prosent. Da er det snart ikke bare å kutte til beinet. Da er beinet borte, mener Ovrum.