Skal markere seg under LO-kongressen ⋆ Kontekst
Slagkraftig gjeng: MFO er et lite forbund i LO-sammenheng, men har tenkt til å markere seg under LOs kongress.
Slagkraftig gjeng: MFO er et lite forbund i LO-sammenheng, men har tenkt til å markere seg under LOs kongress. Foto: Marte Bjerke

Skal markere seg under LO-kongressen

Tirsdag starter de store diskusjonene på LO-kongressen. – Vi kommer til å være aktive, lover MFOs nestleder Anders Hovind, som vil gå på talerstolen for å ivareta de selvstendig næringsdrivende.

I fem dager er 315 delegater fra 26 forbund samla i Oslo Kongressenter for å meisle ut LOs politikk for framtida. Ny ledelse skal velges og handlingsprogrammet for de neste fire åra skal vedtas.

– Hvorfor er kongressen viktig for MFOs medlemmer?

– Fordi mange saker som berører arbeidssituasjonen til medlemmene våre skal tas opp her. Ikke minst innafor området selvstendig næringsdrivende har MFO flere forslag inne, forteller Anders Hovind.

I tillegg til forslag som går spesifikt på selvstendig næringsdrivendes arbeidsforhold, ønsker MFO å sette søkelys på kreative næringer i et mer overordna perspektiv.

– Dette er en sterkt voksende sektor, ikke minst i europeisk sammenheng. Dette må man ta inn over seg, også i Norge. Reint politisk hører ikke kultur bare inn under Kulturdepartementet, men også under Næringsdepartementet, sier nestlederen.

Vil fortsatt ha MFO-er i ledelsen

MFO fikk gjennomslag for flere saker under forrige kongress. Daværende forbundsleder, Renée Rasmussen, blei dessuten valgt inn i LOs ledelse. MFO håper at hun får sitte i fire nye år.

Les også: Vil fortsette å jobbe for selvstendige i LO

– Mye av arbeidet i LO Kultur og LO Selvstendig er knytta opp mot Renée. Vi er opptatt av at det hun har satt i gang skal videreføres på en god måte, og ønsker at hun skal fortsette, understreker nestleder i MFO, Christine Thomassen, som er debutant på LO-kongressen i år.

– Jeg er kjempespent og tenker at det er viktig at medlemmene ser at ja, vi er små i LO-sammenheng, men vi bruker denne kongressen til å fremme det vi synes er viktig.

Les også: LO er blitt relevant

Ikke bare selvstendig næringsdrivende

MFO har spilt inn totalt sju forslag til endringer i LOs handlingsprogram. I tillegg til selvstendig næringsdrivende, handler disse om utdanning, kulturnæring og kirke. Tidligpensjonen i Operaen vil også bli et tema under kongressen.

Musikk: LO-kongressen åpnet med musikk og videomontasje med fra venstre slagverker Eirik Raude, trompetist Arve Henriksen og vokalist Live Maria Roggen. Bak skimtes Bjørge Verbaan ved pianoet.
Musikk: LO-kongressen åpnet med musikk og videomontasje med fra venstre slagverker Eirik Raude, trompetist Arve Henriksen og vokalist Live Maria Roggen. Bak skimtes Bjørge Verbaan ved pianoet. Foto: Ole Palmstrøm

• Musikkultur er på LO-kongressen. Følg med på musikkultur.no.