Skal lede andrefiolinene i Kork ⋆ Kontekst
DET ER MULIG: Hugo Hilde er 22 år, og har fått fast orkesterjobb i Kork.
DET ER MULIG: Hugo Hilde er 22 år, og har fått fast orkesterjobb i Kork. Foto: Sigrid Bjorbekkmo

Skal lede andrefiolinene i Kork

22-åringen Hugo Hilde har klart å få fast orkesterjobb. Han blir gruppeleder for andrefiolinistene i KORK – og det før han er ferdig utdannet.

Hugo Hilde (22) fra Vesterålen har fått fast orkesterjobb i Kringkastingsorkesteret (KORK). Han blir gruppeleder på andrefiolin og starter når studiene er ferdig til sommeren.

– Det er ekstra stas at jeg får fast jobb så tidlig i karrieren. Jeg skal gjøre ferdig bachelor på Musikkhøgskolen og begynner i jobben til sommeren engang, sier han til Musikkultur.

Jan Fredrik Heyerdahl i Kork sier til Musikkultur at konkurransen var hard, og at det sier noe om det høye nivået Hugo Hilde ligger på, og hvor høyt nivå norske strykere har i dag.

Kork har gjort to andre ansettelser samtidig: Magnus Boye Hansen er ansatt på førstefiolin og Sverre Barratt Due er ansatt som ny nestgruppeleder på cello.

– Ansettelsene bør være en inspirasjon for deres musikerkolleger. Det er faktisk mulig for unge norske musikere å få en jobb i et norsk orkester, sier Heyerdahl.

Prøveperiode

I februar prøvespilte Hugo Hilde for Kork. Fem søkere ble godkjent etter prøvespillet og ble plukket ut til seks ukers prøvetid hver. Etter å ha gjennomført prøvetid i orkesteret, både som tutti førstefiolinist og som gruppeleder på andrefiolin, har Hugo Hilde sikret seg jobb.

– Hva var mest gøy i prøveperioden?

– Det var god stemning og utrolig gøy å være i et orkester hvor alt sitter veldig fort. Det er inspirerende og et stort løft å få spille med dem, sier han.

Musikerne i orkesteret stemte på kandidatene etter prøvetiden, og Hugo ble innstilt til begge stillingene. Denne uken fikk han telefon fra produsenten i Kork om at stillingen er hans.

– Jeg har skjønt at det ikke er så vanlig å være så ung og ha så kort CV og likevel få fast orkesterjobb og gruppelederstilling. Jeg er selvsagt veldig fornøyd med det. Jeg har ventet lenge på beskjeden og synes det er morsomt at de gir meg sjansen, sier han.

– Hvordan har du jobbet for å få det til?

– Eh…hardt, sier han og ler.

Pendlet til Barratt Due

Hilde er vokst opp på Sortland, der han gikk på kulturskolen fra han var 6 år. Da han var 9, ble han elev ved Unge Talenter på Barratt Due. Hver måned pendlet han til instituttet for å få undervisning med Alf Richard Kraggerud, Eileen Siegel og Bård Monsen. På Musikkhøgskolen har han Detlef Hahn som lærer.

– Veldig mange er glad på mine vegne nå. Da jeg begynte på Musikkhøgskolen hadde jeg ikke bestemt meg for hvilken yrkesvei jeg skulle ta, jeg ville bare bli fiolinist og så se hva jeg kunne få til, sier Hilde.