Safemuse opplever stort engasjement for Fri kunst-uka ⋆ Kontekst
Fri kunst en uke til ende: I neste uke skal kunstneres ytringsfrihet feires. Hannah Elstrøm og Jan Lothe Eriksen i Safemuse håper Fri kunst-uka blir en årlig tradisjon.
Fri kunst en uke til ende: I neste uke skal kunstneres ytringsfrihet feires. Hannah Elstrøm og Jan Lothe Eriksen i Safemuse håper Fri kunst-uka blir en årlig tradisjon. Foto: Marte Bjerke

Safemuse opplever stort engasjement for Fri kunst-uka

Oppfordringen om å vie en hel uke til kunstnerisk ytringsfrihet er blitt så godt mottatt blant kulturaktører at Safemuse håper initiativet blir en årlig tradisjon.

Fri kunst er navnet på uka som sparkes i gang førstkommende mandag, 2. mars. Uka er en utvidelse av Music Freedom Day – en årlig feiring av kunstnerisk ytringsfrihet.

• Les også: Den frie kunsten under press i Europa

80 organisasjoner stiller seg bak

Hele 80 organisasjoner stiller seg bak initiativet Fri kunst, og antallet støttespillere øker kontinuerlig. Prosjektkoordinator Hannah Elstrøm møter utelukkende positive stemmer når hun kontakter kulturinstitusjoner for å spørre om de vil delta på markeringen.

– Folk er veldig positive og engasjerte i temaet. Alle uttrykker at det er positivt at det er satt i gang et sånt prosjekt, forteller Elstrøm.

– Det blir ikke siste gang vi gjør dette, tror Jan Lothe Eriksen, daglig leder i Safemuse.

• Les også: Jobber for at kunstnere skal engasjere seg i ytringsfrihet

Fortsatt mulig å melde på arrangementer

Det er fortsatt mulig å melde inn arrangementer og støtte til Fri kunst-uka. Elstrøm og Lothe Eriksen er heller ikke så rigide på tidsskjemaet. Har du en forestilling som foregår i uka etter, er du velkommen inn. Det viktigste er å spre budskapet på så mange arenaer som mulig: Kunsten må være fri og kunstnere må gis muligheten til å ytre seg fritt.

• Les også: «Kunsten kan være en motstemme til antidemokratiske krefter»

– Det viktigste er engasjement

Blant arrangementene publikum kan oppleve under fanen Fri kunst finner vi blant annet debatter, forestillinger og konserter. (Se mer her.)

– Selve temaet for kulturarrangementet må ikke nødvendigvis ha en tydelig kobling til kunstnerisk ytringsfrihet, sier Lothe Eriksen.

Det sentrale er at man er engasjert i tematikken og har et ønske om å informere om den.

– Planen er at dette blir en årlig markering. Vi har nå et nettverk av organisasjoner innafor kulturfeltet som engasjerer seg for kunstnerisk ytringsfrihet. I år må vi først og fremst spre ordet og gjøre folk bevisste på at denne uka eksisterer, sier Elstrøm.