Safemuse: Fri Kunst må avholdes digitalt ⋆ Kontekst
Fri Kunst: – I år må arrangementet gå heldigitalt. Fri Kunst er viktig for å sette fokus på kunstnerisk ytringsfrihet, sier Frøydis Bergheim Ruud i Safemuse.
Fri Kunst: – I år må arrangementet gå heldigitalt. Fri Kunst er viktig for å sette fokus på kunstnerisk ytringsfrihet, sier Frøydis Bergheim Ruud i Safemuse. Foto: Malte Zeberg

Safemuse: Fri Kunst må avholdes digitalt

Fri Kunst har måttet trosse pandemien! Etter iherdige forsøk om en mer fysisk markering, er alle arrangementer 1-7 mars, digitale.

– I fjor hadde vi seminarer, konserter, utstillinger, fordelt på 34 arrangement, men i år måtte vi se oss slått av situasjonen i verden, sier prosjekt koordinator i Safemuse, Frøydis Bergheim Ruud.

– Det vil likevel bli noen webinarer og utstillinger i forbindelse med uka som absolutt er verdt å få med seg! Vi vil også sterkt oppfordre kunst- og kulturaktører til å slutte seg til listen over støttespillere og være med å spre markeringen på den måten som de nåværende tilstandene tillater; nemlig digitalt.

Fri Kunst er en forlengelse av den internasjonale Music Freedom Day og er enn så lenge et rent norsk foretakende.

– Dette er ikke en festival som foregår på et sted, men en markering over hele landet. De som vil kan bruke denne rammen for å markere seg i kampen for kunstnerisk frihet. Tanken er at de som deltar skal knytte dette opp til sitt publikum og gjøre det på sin måte. I en uke setter vi i fellesskap fokus på hvor viktig kunstnerisk ytringsfrihet er.

Fra popstjerne til forfulgt artist

Safemuse jobber blant annet med prosjekter hvor politisk forfulgte kunstnere kan samarbeide med kunstnere fra andre land. Et av disse prosjektene er samarbeidet mellom vietnamesiske Mai Khoi og norske Julie Ofelia Østrem Ossum.

– Opprinnelige sang hun ukompliserte popsanger, men ble mer og mer frustrert over regimet i landet, sier cellist, pianist, sanger og komponist, Julie Ofelia Østrem Ossum.

De skulle egentlig spilt en konsertforestilling på Caféteatret/Nordic Black Theatre basert på Khois musikk og tekster, men pandemien satte en stopper for det.

– Siden da har vi jobbet digitalt fordi Khoi er i USA. Da pandemien kom for alvor, befant hun seg i New York, og er nå i et residens i Pittsburgh.

Mai Khoi ble en av Vietnams mest kjente artister etter en sangkonkurranse i 2010 og har blitt ved enkelte anledninger sammenlignet med Lady Gaga.

Les også om fjorårets Fri Kunst.

Sensur, overvåking og internett

I Vietnam er det sensur på kunst og alt må godkjennes av myndighetene.

– Khoi ble truet til å fjerne musikk og det gjorde henne mer og mer engasjert. For eksempel nominerte hun seg selv som uavhengig kandidat til parlamentet og opprettet en Facebook-side for å få flest mulig til å gjøre det samme slik at folket skulle ha mange å velge på. Selv om hun aldri har vært fengslet, så har hun vært sterkt overvåket og blitt forfulgt av politiet

Det å jobbe over landegrensene med denne type forestilling har klare begrensninger.

– Det har vært veldig utfordrende. Selv om vi har forsket både på bruk av apper og benyttet oss av ekspertise for å kunne ha den beste internettlinja, så slipper man ikke unna at det lugger. Vår musikk har ganske mye improvisasjon, men det ble bare frustrerende. Faktisk nesten ødeleggende.

Men selv om det tekniske ikke helt har kunnet hjelpe til med samspill, så har det kommet en del godt ut av det.

– Vi har spilt inn fire sanger og laget video til dem som ble vist på konferansen Safe Havens i begynnelsen av desember. Selv om vi måtte spille inn våre bidrag hver for oss, så er det viktig å kunne produsere noe. Dessuten har vi kunnet kommunisere og dele tanker og ideer, selv om vi ikke er på samme sted.

Safemuse som katalysator

Khoi og Østrem Ossums samarbeide kom i gang via Safemuse som mente at de to ville kunne passe sammen musikalsk.

– Det er nesten to år siden og det er godt vi kjente hverandre såpass før pandemien brøt ut ellers er det ikke sikkert samarbeidet ville ha fungert like bra. Nå har vi alt på plass og kjenner hverandre musikalsk. Jeg er også utrolig glad for at vi i det hele tatt har mulighet til å jobbe sammen digitalt. Det ble også enklere etter hvert som vi landet på en løsning som fungerte greit og den største frustrasjonen hadde lagt seg.

Mai Khoi har gitt ut åtte album og turnerer i USA, Europa, Australia og Taiwan. Hennes siste album, ‘Dissent’, som er produsert etter at hun gikk i opposisjon til myndighetene i hjemlandet, ble utgitt på LIDIO, Safemuse sin plateetikett i 2018.

Les også om metallmusikeren Sina Winter

Safemuse

er en ideell organisasjon som jobber for kunstnerisk frihet for politisk forfulgte kunstnere ved blant annet å tilby disse et trygt sted hvor de kan jobbe.

Khoi og Østrem brukte appen

JamKazam

Videoene fra konferansen Safe Havens