Rekonstruksjon av 22. juli var blant kveldens store heddaprisvinnere ⋆ Kontekst
VILLANDA: Heddaprisen for beste scenetekst gikk til Lars Erik Holter, Ingrid Weme Nilsen og ensemblet for bearbeidelse av «Villanda» Det Norske Teatret.
VILLANDA: Heddaprisen for beste scenetekst gikk til Lars Erik Holter, Ingrid Weme Nilsen og ensemblet for bearbeidelse av «Villanda» Det Norske Teatret. Foto: Riksteatret

Rekonstruksjon av 22. juli var blant kveldens store heddaprisvinnere

En rekonstruksjon av et nasjonalt traume var en av de store vinnerne under kveldens heddaprisutdeling: «03:08.38 – Tilstander av unntak». Forestillingene «Raskolnikov» og «Triologien» på Det Norske Teatret stakk også av med mange priser.

I en digital livesending fra Riksteatret i Nydalen delte Kari Slaatsveen ut årets heddapriser. Tore Vagn Lid og Transiteatret-Bergen ble hedret for både særlig kunstnerisk innsats og audiovisuell design for 22. juli-prosjektet 03:08.38 – Tilstander av unntak, produsert i samarbeid med Det Vestnorske Teateret og Vega Scene.

«Sekund for sekund, minutt for minutt, rekonstruerer et team av tegnere, musikere og filmkunstnere tiden det tok en ung mann å sprenge et norsk regjeringsbygg for så å henrette unge sosialdemokratiske politikere på en sommerleir.» Dette skriver Transiteatret selv om forestillingen, som er en rekonstruksjon av ettermiddagen 22. juli 2011.

Heddaprisene deles ut av Norsk teater- og orkesterforening, og har vært delt ut årlig siden 1998.

Her er hele vinnerlisten:

Beste kvinnelige skuespiller:

Gjertrud Jynge for rollen som Ales i Trilogien på Det Norske Teatret.

Beste mannlige skuespiller/hovedrolle:

Preben Hodneland for rollen som Raskolnikov i Rasknolnikov på Det Norske Teatret og Det Vestnorske Teateret.

Beste mannlige skuespiller/medspiller:

Frode Winther for rollen som Etterforskeren i Raskolnikov på Det Norske Teatret og Det Vestnorske Teateret.

Beste regi:

Luk Perceval for Trilogien av Jon Fosse på Det Norske Teatret.

Beste scenografi:

Norunn Standal for Drøm om høsten på Hålogaland Teater.

SCENOGRAFI: Prisen for beste scenografi gikk til Norunn Standal for scenografien til «Drøm om høsten», Hålogaland Teater.
SCENOGRAFI: Prisen for beste scenografi gikk til Norunn Standal for scenografien til «Drøm om høsten», Hålogaland Teater. Foto: Maren Klakegg

Lars Erik Holter, Ingrid Weme Nilsen og ensemblet for bearbeidelse av Villanda på Det Norske Teatret.

VILLANDA: Heddaprisen for beste scenetekst gikk til Lars Erik Holter, Ingrid Weme Nilsen og ensemblet for bearbeidelse av «Villanda» Det Norske Teatret.
VILLANDA: Heddaprisen for beste scenetekst gikk til Lars Erik Holter, Ingrid Weme Nilsen og ensemblet for bearbeidelse av «Villanda» Det Norske Teatret. Foto: Riksteatret

Før vi dør av Even Standal Vesterhus (regi), Even Torgan (regi), Fanny Vaager og Tine Skjold i samarbeid med skuespillerne, på Antiteateret.

Beste barneforestilling:

Ritsj av Katrine Strøm – Katma i samarbeid med Figurteatret i Nordland og Festspillene i Nord-Norge.

Beste kvinnelige skuespiller/medspiller:

Laila Goody for Irina i Måken ved Torshovteatret/Nationaltheatret.

Beste audiovisuelt design:

Tore Vagn Lid (regi), Anders Elsrud Hultgreen, Øystein Nesheim, Arvid Pettersen, Fredrik Rysjedal, Tor Christian Bleikli, Mathias, Grønsdal, Terje Isungset og Per Jørgensen for 03:08.38 – Tilstander av unntak. Transiteatret-Bergen i samarbeid med Det Vestnorske Teateret og Vega scene.

Særlig kunstnerisk innsats:

Tore Vagn Lid for 03:08.38 – Tilstander av unntak, ved Transiteatret-Bergen i samarbeid med Det Vestnorske Teateret og Vega scene.

Årets forestilling:

Raskolnikov på Det Norske Teatret og Det Vestnorske Teateret.

HEDER OG ÆRE: Æresprisen for 2020 gikk til professor Knut Ove Arntzen og teatersjef Sven Åge Birkeland.
HEDER OG ÆRE: Æresprisen for 2020 gikk til professor Knut Ove Arntzen og teatersjef Sven Åge Birkeland. Foto: Sjur Pollen

Sven Åge Birkeland, teatersjef ved BIT – Teatergarasjen i Bergen.

Knut Ove Arntzen, professor i teatervitenskap ved Universitetet i Bergen.