Regjeringen snur – det blir ingen regionreform for kulturlivet ⋆ Kontekst
Kulturminister Abid Q. Raja.
Kulturminister Abid Q. Raja. Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet

Regjeringen snur – det blir ingen regionreform for kulturlivet

Stor motstand fra kulturlivet kan se ut til å ha fått gehør i regjeringskorridorene. Kulturdepartementet snur nå om regionreformen.

Dette melder NRK i morgentimene i dag.

– Basert på den omfattende dialogen vi har hatt med regionene og med de ulike institusjonene, har vi kommet fram til at vi ikke går videre med forslag til regionreform på kulturområdet, sier kulturminister Abid Raja til NRK.

• Les også: Vil gi fylkeskommunene mer makt over kulturpengene

Creo-leder: – Nå ble jeg glad

Creo er én av mange kulturaktører som har uttrykt sterk motstand mot den planlagte reformen.

– Nå ble jeg glad, dette var en meget positiv nyhet. Nå blir det noe lettere for institusjonene og kulturlivet å få hjulene i gang igjen. Men det skulle bare mangle, egentlig. Så det er bra at kulturministeren nå endelig lytter til oss i kulturlivet, sier forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian, til Musikkultur.

• Les også: «Ny regionreform – et gufs fra fortiden»

Kulturlivet skeptiske til forslaget

Regjeringens opprinnelige plan var at fylkeskommunene skulle få mer ansvar og større eierskap til utviklingen av kunst- og kulturtilbudet i regionene. Forslaget innebar også et større finansielt ansvar for kulturen ute i regionene.

Kritikken fra kulturlivet har gått på at man frykter at kulturinstitusjonene ikke vil bli prioritert i fylkesbudsjettet, når mange andre oppgaver som vei, skole og tannlege skal håndteres.

– Den massive motstanden i kultursektoren går også langs linjene av at staten historisk sett har tatt stort ansvar for en nasjonal kulturpolitikk. Og de er bekymret for om dette vil bidra til redusert innsats på kultursektoren, sier Raja til NRK.