Per Gisle Haagenrud får Lindemanprisen – Frida Fredrikke Waaler Wærvågen får De unges lindemanpris ⋆ Kontekst
Prisvinnere: Per Gisle Haagenrud og Frida Fredrikke Waaler Wærvågen.
Prisvinnere: Per Gisle Haagenrud og Frida Fredrikke Waaler Wærvågen. Foto: Presse

Per Gisle Haagenrud får Lindemanprisen – Frida Fredrikke Waaler Wærvågen får De unges lindemanpris

Lindemanprisen er på 150 000 kroner, og er en av Norges viktigste og mest prestisjefylte musikkpriser.

Haagenrud var lenge førstefiolinist i Bergen Filharmoniske Orkester, men har siden 2005 undervist på heltid. Det er ikke få unge strykere som har hatt ham som lærer.

Han anslår selv at minst et 30-talls av elevene hans de siste 15 årene har begynt på en høyere musikkutdanning etter videregående.

I begrunnelsen for å gi prisen til Haagenrud heter det blant annet at «med sin lange erfaring som utøvende musiker på høyeste nivå og med sine sterke pedagogiske evner, har Per Gisle Haagenrud vært, og er fortsatt, en helt sentral, avgjørende kraft og ressurs for det gode, unge strykermiljøet i Bergen i dag. Et miljø som i stadig økende grad gir verdifulle bidrag til norsk musikkliv.»

Lindemanprisen og De unges lindemanpris blir delt ut på en seremoni på Norges musikkhøgskole 16. oktober.

Det er Lindeman-prisvinneren som velger hvem som skal få De unges lindemanpris.

– Ingen lett oppgave å velge hvem som skulle få denne prisen. Det er så mange dyktige, unge utøvere i Norge i dag som jeg kunne tenkt meg å gi en slik pris til, sier Per Gisle Haagenrud.

Valget falt på Frida Fredrikke Waaler Wærvågen (32).

– For det første har hun allerede svært høyt nivå som utøver, og hun gjør en fabelaktig jobb som solocellist i Bergen Filharmoniske Orkester. Dessuten er hun en person med sterk involvering og interesse i det hun gjør. Hun har mange kvaliteter, både som utøver og som lærer, sier Haagenrud i en pressemelding fra Lindemans legat.