Pengestøtte til utvikling av dirigent-talenter ⋆ Kontekst
Foto:

Pengestøtte til utvikling av dirigent-talenter

En gave til hele musikkmiljøet, mener førsteamanuensis i dirigering Morten Wensberg.

Dirigentprogrammet «Opptakt» mottar en pengegave på 450.000 kroner fra Dextra Musica. Et av målene med programmet er tettere bånd mellom dirigentene og de profesjonelle orkestrene.

– Denne støtten er viktig, sier dirigent og førsteamanuensis Morten Wensberg ved Universitetet i Stavanger (UiS), som administrerer «Opptakt».

– Vi trenger en høyere andel norske dirigenter i de norske orkestrene, men for å få til det, trenger vi å få på plass en konstruktiv endring og vi er avhengig av god støtte i ryggen.

Stort behov

«Opptakt» er et samarbeidsprosjekt mellom UiS, Norges musikkhøgskole og en rekke norske symfoniorkestre, og er et lanseringsprogram for talentfulle, norske dirigenter. Målet er å få flere norske dirigenter opp på høyeste profesjonelle nivå, ved å gi utvalgte talenter muligheten til å bygge karriere i symfoniorkestrene.

– Vi ser en stor verdi i og behov for et slikt program, sier prosjektansvarlig Eline Melgalvis i Sparebankstiftelsen i en pressemelding. Pengegaven på 450 000 kroner deles ut gjennom Dextra Musicas «program for unge utøvere», som ble lansert i 2017. Dextra Musica er Sparebankstiftelsen DnBs datterselskap, og jobber med å bidra til at unge utøvere kan oppleve og utøve klassisk musikk og folkemusikk på et høyt kunstnerisk nivå.

– Det er samarbeidet som ligger til grunn her som er så spesielt. «Opptakt» binder sammen utdanningsinstitusjoner, frivillig musikkliv og profesjonelle orkestre på tvers av nivå og institusjoner. Det er helt unikt, og det er klart det legges merke til, også utenfor Norge, sier Melgalvis.

Les mer om «Opptakt»: Skal bygge norske stjernedirigenter

Foto:

– Gave til hele musikkmiljøet

Morten Wensberg ved UiS forteller at støtten fra Dextra Musica kommer godt med i veien videre med «Opptakt».

– Denne gaven er ikke bare en gave til oss, men til hele musikkmiljøet. Den er viktig for at vi skal ha kapasitet til å administrere programmet, men også for at vi skal kunne sette et større fokus på dirigents rolle og gi unge talenter en sjanse til å bygge karriere, sier Wensberg.

«Opptakt» er en langsiktig satsning, og vil mest trolig gå over 4 år. I år var det Nils Erik Måseidvåg og Andreas Patrik Hansson som ble valgt ut, og neste år vil det bli nye opptaksprøver og nye dirigent-talenter vil få sjansen.

Like etter påske vil de to utvalgte deltagerne i «Opptakt» få bryne seg på Kristiansand symfoniorkester før Oslo filharmoniske orkester står for tur.

Les også: Underviser direksjon over nettet

Les også: En musikkens tjener